Itthon: Novák Katalin négyszemközt tárgyalt Zelenszkijjel

Itthon: Novák Katalin négyszemközt tárgyalt Zelenszkijjel

A köztársasági elnök második alkalommal látogatott el Ukrajnába.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Öt pontban foglalta össze Novák Katalin köztársasági elnök azt, hogy miben állapodtak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel szerdán este Kijevben. Ezek között szerepel, hogy “ahogy szomszédokhoz illik”, közvetlen elnöki kommunikációs csatornát állítanak fel és kiemelten együttműködnek a háború által érintett gyermekek ügyében. Novák bejegyzése szerint Magyarország “bekapcsolódik az ukrán elnök által kezdeményezett békeformula egyeztetéseibe”, a kétoldali kapcsolatokról pedig egy új dokumentumot hoznak létre és előre terveznek lépni a kárpátaljai magyarok kisebbségi jogaival kapcsolatban is.

 

A találkozóról Zelenszkij is beszámolt a Twitteren/X-en, ő megemlítette azt is, hogy Ukrajna uniós és NATO-integrációja is szóba került, valamint megköszönte Novák részvételét a Krími Platform nevű nemzetközi konferencián. Itt a köztársasági elnök elmondta, hogy Ukrajna a jogaiért harcol, “területi integritása vitán felül áll” és hangsúlyozta, nem csak államfőként, de édesanyaként is átérzi a háború igazságtalanságait.

 

Novák ukrajnai látogatásának szerepéről és a háborúról szóló kommunikációjáról itt írtunk bővebben:

 

Fontos gesztus Novák Katalin kijevi látogatása, de a rossz viszonyon nem biztos, hogy segít

A köztársasági elnök egy éven belül másodszorra látogat Ukrajnába, és a tervek szerint szerdán találkozik Volodimir Zelenszkijjel, miközben Orbán Viktor még mindig nem fogadta el az ukrán elnök meghívását. Novák Katalin eddig is különutas politikát képviselt az orosz agresszióval szemben, de ez sokkal inkább szándékos szereposztásnak tűnik, mint egyéni akciónak.

HVG