Élet+Stílus: Vidnyánszky Attila letiltotta, hogy a Nemzeti Színház díszlettervezői kritikusdíjat vegyenek át

Élet+Stílus: Vidnyánszky Attila letiltotta, hogy a Nemzeti Színház díszlettervezői kritikusdíjat vegyenek át

A Nemzeti Színház igazgatója levélben utasította vissza a Nemzeti Színház Színikritikusok díjára való idei jelölését annak ellenére, hogy nem is ő maga, hanem tőle független művészek kaptak jelölést. A Színházi Kritikusok Céhe közölte, nem lehetséges visszavonni a jelölést.

A Színházi Kritikusok Céhének írt levélben utasította vissza Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a Színikritikusok díjára való jelölést, annak ellenére, hogy a kritikusok nem Vidnyánszky Attilát, hanem a színház egyik előadása, az Aleksandar Popovski által rendezett Don Juan díszlettervezőit jelölték a díjra. A díszletet a Numen/For Use csapata és Ivana Jonke közösen tervezte. A Céh most közzétette Vidnyánszky levelét és a válaszként született nyílt levelet.

Vidnyánszky azt írta, „meglepődve tapasztalta”, hogy díjra a Nemzeti Színház egyik produkciójának alkotóit is jelölték, annak ellenére, hogy a Céh egy korábbi elnökével öt éve közölte, „hogy a Színházi Kritikusok Céhe jelölési eljárását hosszú évek óta szakmaiatlannak és politikailag motiváltnak tartom, és a Nemzeti Színház vezetőjeként nem szeretném semmilyen módon legitimálni ezt az ideológiai szándékot.”

Hozzáteszi: „Mivel meglátásom szerint az elmúlt években sajnos nem történt változás a céh tendenciózus eljárásában, ezért arra szeretném kérni Önöket, hogy tartsák tiszteletben korábbi kérésemet.”

A Színházi Kritikusok Céhe válaszlevelében tisztázta: „A Színikritikusok díjának szavazati struktúrája immár több mint negyven éve úgy működik, hogy minden egyes szavazásra jogosult kritikus külön szavazólapot kap, amelyen a többiektől függetlenül írja be saját jelöltjeit minden egyes kategóriában. Ezt végül a szavazatszámlálók összesítik, az eredményt pedig csak ők ismerik egészen a díjátadó napjáig.”

Épp ezért azt írják: „Mivel tehát a folyamat szuverén kritikusok egyéni ízlésén alapszik, semmilyen körülmények között nem áll módunkban visszavonni a Numen/For Use és Ivana Jonke jelölését. Nem lehetséges megmásítani, hogy a színikritikusok az évad mely teljesítményét tartják a leginkább kiemelkedőnek, akkor sem lenne az, ha maguk a jelöltek kérnének minket erre.”

Vidnyánszky az emlegetett 2018-as levelét is hasonló céllal írta, bár akkor a Céh egy Vidnyánszky által rendezett előadást, a Bánk bánt jelölte a legjobb előadás díjára. Az akkori levélben az igazgató azt kérte a Céhtől, hogy „állítsanak más jelöltet az általa rendezett előadás helyére”, a céhet pedig már akkor is politikai elfogultsággal vádolta.

A Színikritikusok díjának átadógálája szeptember 17-én lesz a Katona József Színházban, a tatabányai Jászai Mari Színház társulatának rendezésében és szereplésével. Az összes kategória minden jelöltjét ebben a cikkünkben ismertettük.

HVG