Sport: Halász Bencétől a lelátóról kamerázó lenygelek miatt vehették el azt a dobását, amellyel ezüstérmes lett volna

Sport: Halász Bencétől a lelátóról kamerázó lenygelek miatt vehették el azt a dobását, amellyel ezüstérmes lett volna

Erről beszélt legalábbis a magyar kalapácsvető edzője a Magyar Nemzetnek.

A kalapácsvető Halász Bence fantasztikus formában versenyzett a budapesti atlétikai világbajnokságon vasárnap. Rögtön az első dobása 80,82 méterig szállt, amellyel négy sorozaton át vezette a versenyt. Végül azonban az eddig szinte ismeretlen kanadai Ethan Katzberg lett a világbajnok (81,25m), az ezüstérmet pedig az olimpiai bajnok lengyel Wojciech Nowicki nyerte (81,02m). A magyar atléta bronzéremmel zárt.

Halásznak a harmadik sorozatban volt egy, az elsőnél is nagyonn, egyéni csúcsot jelentő, 81,02 méteres dobása is, amelyet azonban óvás miatt néhány perccel később töröltek. A stadionban nem hangzott el hivatalos indoklás, eközben a televíziós közvetítésben azt is bemondták, hogy a Halász első dobását is óvták.

A Magyar Nemzet Halász Bence edzőjétől, az 1999-es sevillali vb-n ezüstérmet szerző Németh Zsolttól megtudta, hogy a lengyelek nyújtottak be óvásokat a magyar sportoló két legjobb dobása ellen, amelyekkel szemben „visszaóvott” a magyar szövetség.

Halász egy darabig még reménykedett abban, hogy visszakapja a nagyobbik dobását, a verseny után úgy nyilatkozott: pénzt merne tenni arra, hogy az a kísérlete is szabályos volt. Németh Zsolt azonban később elismerte, hogy tanítványa a forgása végén éppen csak, de a talpával valóban érintette felülről a dobókör peremét. Van olyan kamerafelvétel, amely ezt támasztja alá, vagyis jogosan vették el a dobását.

Az edző ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a magyar versenyző első dobása egyértelműen szabályos volt, így nem kell attól tartani, hogy utólag elvennék a bronzérmét.

Németh arról is beszélt, hogy a lengyeleknek profi stábja lehet, figyelik az ellenfelek dobásait, akár a lelátóról is kameráznak, és nemcsak a televíziós, hanem ilyen felvételekre hivatkozva is óvhatnak.

HVG