Gazdaság: A cukor maradt, minden más ment: így néz ki most a főváros legendás cukrászdája

Gazdaság: A cukor maradt, minden más ment: így néz ki most a főváros legendás cukrászdája

Hiába indul el a Blaha Lujza tér felé az, aki idén megkóstolná a hagyományosan augusztus 20-tól kapható országtortát, ami idén egyébként a „spicces füge respektus” nevet kapta. Ennél a névnél is furcsább az, ami a város egyik legendás, hat éve éppen augusztus 20-án újranyitott cukrászdájánál fogadja.

Konkrétan ez:

Azt már korábban lehetett tudni, hogy a Hauer bezár, tavaly ősszel a megnövekedő rezsi miatt döntött így az üzemeltető. Tavasszal pedig az is kiderült, hogy fitneszterem nyílik a helyén, a másik opció pedig kínai étterem lett volna. Akkor még Karácsony Gergely főpolgármester is szomorúságának adott hangot, mondván: „szükség van konditermekre is, azonban nem mehetünk el szó nélkül a város történelmi vendéglátóhelyeinek pusztulása mellett.”

A vendéglátóhelyet még 1890-ben alapította Kazilek Nándor, hat évvel később bekövetkezett halála után az akkor még külvárosinak számító helyet özvegye új férje, Hauer Rezső vette át. A cukrászda fa portálja pedig negyed évszázada műemlékvédettség alatt áll, ez is magyarázza azt, mennyire furcsa külseje lett a korábbi tervek szerint szeptemberben nyíló fitneszteremnek.

Az pedig tényleg csak hab a már a múltba vesző Hauer-krémes tetején, hogy a konditerem tulajdonosai hogyan kombinálták a fitnesz és a cukrászda látványelemeit.

HVG