Világ: Példátlan bozót- és erdőtüzek pusztítanak Kanada nyugati részén

Világ: Példátlan bozót- és erdőtüzek pusztítanak Kanada nyugati részén

Brit Kolumbia tartományban szükségállapotot hirdettek, a szomszédos Északnyugati Területeken óriási erőfeszítéseket tesznek, hogy megmentsék Yellowknife városát. Az idei tűzszezon az eddigi legsúlyosabb Kanadában, eddig több tízezer embert evakuáltak.

Brit Kolumbia kormányfője, David Eby közölte, hogy az elmúlt 24 óra alatt sokat romlott a helyzet, és a következő napok nagyon nehéznek ígérkeznek. A tartományban szükségállapotot hirdettek, a tengerparti sávot Nyugat-Kanada többi részével összekötő utak jelentős részét le kellett zárni.

A rendkívüli tüzeket az okozza, hogy a rekkenő hőség heves széllel együtt érkezett, és a kialakult tüzek gyorsan terjednek. A tűz főként a 150 ezres Kelowna város körül pusztít, a település 300 kilométerre keletre fekszik Vancouvertől. A tartományban eddig legalább 15 ezer embert evakuáltak, és további húszezret riadoztattak esetleges kiürítés miatt. A Kanadában pusztító több mint ezer tűz egyharmada Brit Kolumbiára esik.

A szomszédos Északnyugati Területek tartományban Yellowknife város húszezres lakosságának nagy részét ugyancsak evakuálták. Itt a tüzek száma majdnem 240.

Kanadában nem szokatlanok az erdőtüzek, de az idei minden korábbinál pusztítóbb. Eddig legalább négy tűzoltó halt meg kötelességteljesítés közben. Hozzávetőleg 140 ezer négyzetkilométer égett le, azaz nagyobb terület, mint Magyarország másfélszerese. Szakértők szerint a pusztítás jóval nagyobb lehet, mert a tűzszezon a szokatlanul forró időjárás miatt az őszig is elhúzódhat.

HVG