Sport: Massa szerint az F1 elcsalta a 2008-as vb-címét, ezért euró-tízmilliókat követel

Sport: Massa szerint az F1 elcsalta a 2008-as vb-címét, ezért euró-tízmilliókat követel

A brazil pilóta egy szándékos, később hatalmas botrányt okozó baleset eltusolására hivatkozik.

Felipe Massa azt állítja, hogy összeesküvés áldozata lett, ezért nem nyerte meg a Forma-1 világbajnoki címét 2008-ban. Most kártérítést követel és jogi eljárást indított a Forma-1 akkori vezetői, illetve a versenysorozatot lebonyolító Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ellen.

A Reuters szerint a Ferrari egykori pilótájának jogi képviselői kedden 8 oldalas levelet küldtek Stefano Domenicalinak és a párizsi székhelyű FIA elnökének, Mohammed Ben Sulayemnek.

Ebben az állt, hogy 2008-ban (abban az évben, amikor Massa egyetlen ponttal maradt le Lewis Hamilton mögött a vb-címért folytatott küzdelemben, akkor) a Forma-1 és a FIA szándékosan figyelmen kívül hagyta, sőt eltusolta azt a Szingapúri Nagydíjon történt, Nelson Piquet által okozott szabálytalanságot, amely megfosztotta Massát egy lehetséges futamgyőzelemtől és így a világbajnokságtól is.

A brazil pilótát képviselő emiatt euró-tízmillióktól és további bónuszoktól esett el – állítja az őt képviselő londoni ügyvédi iroda. Ha 14 napon belül nem érkezik „érdemi válasz”, akkor az ügyvédek bíróságra viszik Massa ügyét.

Mi történt 2008-ban?

Ahogy a Reuters felidézi, Massa a 2008-as Szingapúri Nagydíjon a pole-pozícióból indult és vezetett, amikor a brazil Piquet a 14. körében a falnak ütközött.

A baleset nagy nyertese Piquet spanyol csapattársa, Fernando Alonso lett, Massa pedig végül egy elrontott bokszkiállás miatt pontot sem szerzett. A dologból csak egy évvel később lett botrány, amikor Piquet közölte: a Renault csapatfőnökei utasították szándékos balesetokozásra, emiatt a Renault-ot később el is tiltották.

Massa a következő szezonban súlyos fejsérülést szenvedett a Magyar Nagydíjon, és már soha többé nem nyert F1-futamot 2008 után. Lewis Hamilton viszont további 6 vb-címet nyerve a sportág rekordere lett.

HVG