Élet+Stílus: Dopeman: Az „ideális jogállami állapotok” jele, hogy Krúbi koncertjén zúghatott a „mocskos Fidesz”

Élet+Stílus: Dopeman: Az „ideális jogállami állapotok” jele, hogy Krúbi koncertjén zúghatott a „mocskos Fidesz”

A korábban az ellenzékkel szimpatizáló, mostanában Orbán Viktort méltató rapper szerint virágzik a demokrácia és a szólásszabadság az országban, és erre Krúbi a bizonyíték.

A Facebook-oldalán adott közéleti-kulturális elemzést Krúbi szigetes koncertjének az apropóján Dopeman, azaz Pityinger László. Mint más Krúbi-koncerteken, a Sziget Fesztivál színpadánál is felhangzott a „mocskos Fidesz”-skandálás, amit az előadó rendszerkritikus számai váltottak ki. Krúbi ugyanis, mint azt a koncertbeszámolónkban írtuk, a szigeten is előadta a Viktória királynő haláláról, a szolganép gyászáról, az Ösztönlény elfogásáról, kiszabadulásáról, majd az új diktátor megjelenéséről szóló show-ját. Ez az a műsor, amelyben Krúbi Viktória királynőt – értelemszerűen – Orbánról mintázza, amiben elordítja a Pestiestet, de az Orbán, verd ki a Ferinek is előkerül, majd egy mini Orbán-bábuval is smárol, miközben mögötte egy hatalmas Fidesz-felirat virít.

Dopeman ezek után fejtette ki, hogy egyrészt nem hibáztatja Krúbit, hiszen egy fiatal előadónak feladata a rendszerkritika, de hozzátette, hogy „a kormánypárti oldalnak a pocskondiázás helyett megfelelő, kikezdhetetlen érvekkel választ kell adni azokra a felvetésekre, amikkel a művész él. Ha csak a rendszert szidja, azzal nem sok mindent lehet tenni.”

Dopeman viszont már nem szidja a rendszert, sőt Krúbi fellépéséből is messzemenő következtetéseket vont le:

Ugye, rengetegszer halljuk, hogy Magyarországon nincs demokrácia, diktatúra van, elnyomás, jönnek a fekete autók, az LMBTQ-aktivistákat ellehetetlenítik. A virágzó magyar szabadságnak, demokráciának, ideális jogállami állapotoknak a leglátványosabb jele az, hogy Krúbi a Szigeten ilyen koncertet adhatott. (…) Egy rendszerkritikus rapper Orbán Viktória királynőnek nevezheti a miniszterelnököt. Ez a demokrácia, a szólásszabadságnak legfényesebb, tündöklő bizonyítéka.

Korábban Dopemantől sem állt távol a rendszerkritika. 2011-ben nemzeti jelkép megsértése miatt folytatott nyomozást ellene a rendőrség, mivel egy tüntetésen előadta a Himnuszból részleteket tartalmazó Bazmeg című dalát, 2013-ban pedig egy tüntetésen belerúgott egy, a miniszterelnököt ábrázoló hungarocell-szobor fejébe. Tettéért garázdaság vádjával három éven keresztül kellett bíróságra járnia.

Egy tavalyi interjúban viszont már arról beszélt, hogy Orbán mennyire jól kormányozza az országot. A Blikknek akkor így fogalmazott:

Én rájöttem bevallom őszintén, hogy az Orbán százszor jobban kormányoz, jobban érti a stratégiákat, és nemzetközileg is képes jól evezni, olyan cápák között, akik közel sem kedvelik őt. Ha ellenfélként tekintenék rá, akkor is el kéne ismernem az érdemeit. (…) Ő most kifejezetten jót akar ennek az országnak. Azt érzem, hogy Magyarország előkészül arra, hogy egy semleges országgá váljon.

HVG