Tech: Leválthatja James Bondot a mesterséges intelligencia?

Tech: Leválthatja James Bondot a mesterséges intelligencia?

A 007-es mesterséges intelligencia megjelenésére egyelőre nem lehet számítani, ugyanakkor néhány dologban a hírszerzés segítségére lehet az MI.

Az elmúlt néhány hónap alatt az egyik legfontosabb témává vált a mesterséges intelligencia a világban, köszönhetően a ChatGPT, valamint az arra hasonlító egyéb chatbotok megjelenésének – nem is beszélve arról, hogy a mögöttes technológia egy sor szolgáltatásban jelent meg.

Az MI pedig a munka világára is hatást gyakorol, számos munkakört vehetnek ugyanis át, főleg olyanokat, amelyek valamilyen formában automatizálhatók.

A jelek szerint azonban James Bondnak nincs oka aggodalomra, nem lesz ugyanis automatizálva – legalábbis a valódi kémek egyelőre biztosan nem. A GCHQ brit titkosszolgálati ügynökség két vezető adattudósa szerint a ChatGPT-hez hasonló chatbotok jelenleg nem képesek túl sok dologra a területen, csak a kezdő hírszerzési elemzők kiváltására lehetnek jók.

Mint a The Telegraph brit napilap által valós nevük említése nélkül idézett két szakértő szerint chatbotok mögötti nyelvi modellek még egyszerűen nem állnak készen arra, hogy a hírszerzés titkos világában is széles körben bevessék őket. Az MI-rendszerek a nagy nyelvi modellek működési logikája miatt valójában nem értik azt, amit egy adott kérdésre válaszként írnak – így sokszor hibás válaszok születnek, vagy hamis tényeket kreálnak.

Ebből fakadóan jelenleg legfeljebb egyfajta asszisztensként alkalmazhatók, mondjuk mondatok kiegészítéséhez, e-mailek ellenőrzésére vagy valamilyen ismétlődő feladat automatizálására.

Ahhoz, hogy mélyebben integrálható lehessen a hírszerzésbe a mesterséges intelligencia, olyan modellekre van szükség, amelyek pontosan értik a kontextusát annak, amit feldolgoznak.

Egyelőre tehát úgy tűnik, a hírszerzés munkatársai fellélegezhetnek, nem fogja leváltani őket a 007-es Mesterséges Intelligencia-ügynök.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG