Világ: Trump bírói figyelmeztetés ellenére intette óva pere egyik tanúját a vallomástételtől, közel volt a negyedik vádemeléshez

Világ: Trump bírói figyelmeztetés ellenére intette óva pere egyik tanúját a vallomástételtől, közel volt a negyedik vádemeléshez

„Nem kellene neki” – tanácsolta Trump a közösségi oldalán a tanúnak.

Donald Trump a jelek szerint óva intette Georgia állam volt alkormányzóját, Geoff Duncant attól, hogy a Fulton megyei esküdtszék előtt tanúskodjon a 2020-as választások ügyében folyó szövetségi vizsgálatban – írja a The Guardian. A lap arról is beszámolt, hogy a hétfői napon egy jelentés szerint a georgiai bíróság közzétett egy dokumentumot hivatalos honlapján, amely feltételezhetpen egy Trump elleni vádirat volt, amely azóta el is tűnt.

„Olvasom azokat a jelentéseket, amelyek szerint a bukott volt georgiai alkormányzó, Jeff Duncan tanúskodni fog a Fulton megyei esküdtszék előtt” – írja Trump a Truth Social nevű alternatív médiaplatformon. „Nem kellene neki” – folytatja, majd hozzáteszi, alig ismeri őt, de eddig se járt jól senki, aki megpróbálta vizsgálódni a Georgiában történt választási csalások körül.

A Fulton megyei kerületi ügyészség a dokumentummal kapcsolatban azt közölte, egyelőre nem emelnek az államban vádat Trump ellen a választások ügyében. Azután jelentette be ezt az ügyészség, hogy a Reuters értesülései szerint olyan vádpontokban találhatja Georgia állam bűnösnek a volt elnököt, mint zsarolás és összeesküvés. A dokumentum már nem elérhető a hivatalos honlapon. Ha az irat érvénybe lépett volna, ez lett volna a negyedik vádemelés Trump ellen kevesebb mint öt hónapon belül. A négy vádpont közül pedig a második, ami a választás befolyásolására vonatkozott volna.

Trump Truth-os posztjában különösen kifogásolható, hogy napokkal azután született, miután Tanya Chutkan, amerikai kerületi bíró felhívta a figyelmét arra: ne tegyen lázító kijelentéseket, amelyek megfélemlíthetik a tanúkat a perben.

Geoff Duncan – akinek nevét ezek szerint a volt elnök elírta a posztban – megerősítette, hogy felkérték, tanúskodjon kedden a 2020-as elnökválasztásba való állítólagos beavatkozás bizonyítékait tárgyaló esküdtszék előtt. „A republikánusok soha nem hagyhatják, hogy az őszinteséget gyengeséggel tévesszék össze.” – írja tweetjében Duncan.

Donald Trump a republikánus előválasztással egy időben áll majd a bíróság elé, előzetes felmérések alapján perének eredményétől függ részvétele és sikere a választásokon.

HVG