Itthon: Gulyás Gergely a más miniszterek felügyelete alá tartozó cégek ingatlanbérlésébe is beleszólhat

Itthon: Gulyás Gergely a más miniszterek felügyelete alá tartozó cégek ingatlanbérlésébe is beleszólhat

Pedig a miniszterek elviekben egyenrangúak.

Egy hétfő este megjelent kormányrendelet szerint az állami többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságok keddtől csak a Miniszterelnökség vezetőjének az engedélyével köthetnek évi bruttó 20 millió forintnál nagyobb összegű bérleti szerződést.

A többi – Gulyás Gergellyel egyébként elvben egyenrangú – miniszternek, aki az illető társaság tulajdonosi jogait gyakorolja, mostantól el kell küldenie a szerződéstervezetet a Miniszterelnökségre, és az csak az onnan kapott jóváhagyás birtokában léphet életbe.

Igaz, ha Gulyás Gergely tíz munkanapon belül nem dönt, az is jóváhagyásnak számít.

Vannak kivételek, például a honvédelmi és nemzetbiztonsági jellegű vállalkozásokat felügyelő minisztereknek vagy az energetikai cégek tulajdonosi joggyakorlójának az engedélyköteles tevékenységhez kapcsolódóan kötött bérleti szerződések esetén nem kell ilyen hozzájárulást kérniük. De minden más esetben a Miniszterelnökség vezetőjének döntése nélkül kötött szerződés semmis.

Sőt, a többi kormánytagnak a jelenleg érvényben lévő, az évi 20 millió forintos értékhatárt meghaladó bérleti szerződésekről is 30 napon belül tájékoztatnia kell a Miniszterelnökség vezetőjét, bár a szöveg arra nem utal, hogy ő ezeket is megvétózhatná.

HVG