Világ: Brit hírszerzés: Oroszország vélhetően már nem pénzeli a Wagner-csoportot

Világ: Brit hírszerzés: Oroszország vélhetően már nem pénzeli a Wagner-csoportot

A védelmi minisztérium szerint valószínűleg a belarusz kormány vette át a finanszírozást, miután a zsoldoscsapat nagy része Fehéroroszországba távozott a balul elsült moszkvai puccskísérlet után.

A brit védelmi minisztérium szerint „realáis valószínűsége” van annak, hogy az orosz kormány már nem finanszírozza a Wagner-csoport tevékenységét – írja a Reuters.

A minisztérium napi összefoglalója szerint a korábban Jevgenyij Prigozsin irányítása alatt álló zsoldoscsapat vélhetően leépítés elé néz, hogy csökkentse a bértömeget a nehéz pénzügyi helyzetben.

A 2023 júniusában indított állítólagos puccskísérlet során a Wagner csapatai – Prigozsin személyes vezetése mellett – elindult Moszkvába, hogy erővel váltsa le az orosz hadsereg vezérkari főnökét és a védelmi minisztert. Prigozsin és a zsoldossereg egy része ezt követően – miután példátlan módon amnesztiában részesültek – Fehéroroszországba távozott.

A britek szerint ha Oroszország már nem pénzeli a zsoldosokat, a legvalószínűbb lehetőség az, hogy ezt a feladatot átvállalta az Aljakszandr Lukasenka vezette Fehéroroszország. A minisztérium megjegyzi: a Wagner finanszírozása még a leépítések mellett is komoly pénzügyi terhet jelenthet a szerény lehetőségekkel bíró Fehéroroszország számára.

A Belarusszal szomszédos országok a Wagner jelenléte miatt növelték a készültséget a határon. Lengyelország a héten jelentette be, hogy tízezer katonát küld a fehérorosz határ biztosítására, miután belarusz helikopterek megsértették a lengyel légteret. Varsó eleve provokációnak tekinti a Wagner csapatainak jelenlétét Belaruszban, és attól tartanak, hogy a csoport katonái átszivároghatnak az Európai Unió területére is.

Litvánia is megnövelte a Fehéroroszországgal közös, 680 kilométeres határát védő erőinek számát a több ezer orosz Wagner-zsoldos belaruszi jelenléte miatt, több katonai hírszerzőt vezényeltek a határra, és nagymértékben megnövelték a nemzetvédelmi és a bűnüldöző erők létszámát.

HVG