Itthon: Folyamatosan apadnak a magyarországi folyók

Itthon: Folyamatosan apadnak a magyarországi folyók

Nem várható csapadék a vízgyűjtő területeken, a vízügyesek több helyen II. fokra mérsékelik a készültségi szintet.

Jelenleg továbbra is több, mint 160 km-en van elrendelve árvízvédelmi készültség az országban, azonban mivel nem várható a vízgyűjtő területeken csapadék, a folyók folyamatosan apadnak – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A szakembereik a felméréseket követően több helyen a legmagasabb fokozatról II. fokra mérsékelhetik a készültségi szinteket.

A Rába Győrnél a pénteki 435 cm-es tetőzését követően lassú apadásnak indult, azonban a jelentős vízhozam miatt a Mosoni-Dunán jelentősen megnövekedett a vízsebesség a Rába torkolatnál. Hamarosan megkezdődhet a felgyülemlett uszadék elszállítása a vízi közlekedés biztonságossá tétele érdekében.

A Mura teljes szakaszán folytatódik az apadás, megindulhatnak a helyreállítási folyamatok, az esetleges károk felmérése, a töltéskorona rendezése.

A Dráva vízszintje Drávaszabolcsnál az elnyúló tetőzés után mérsékelt, de ütemes apadásnak indult. A vízügyes kollégák azonban még folyamatos készenlétben vannak, hiszen a levonuló ár következtében helyenként kisebb szivárgások, felpuhulások, buzgárok keletkeznek, melyek azonnali beavatkozást igényelnek.

A szükséges helyeken a védképesség biztonságos fenntartása érdekében, ahol kellett, nyúlgátakat építettek ki a szakemberek. A zsilipek és töltéskeresztezések lezárása/elzárása megtörtént – írja közleményében az OVF.

HVG