Gazdaság: Folynak a nyomozások az illegális gumilerakók ügyében, az egyiknél már másfél éve

Gazdaság: Folynak a nyomozások az illegális gumilerakók ügyében, az egyiknél már másfél éve

Egyre nagyobb visszhangot kapnak az illegális gumilerakatok, miként erről a hvg.hu is nagyobb anyagban számolt be a múlt héten. Ezekre most Ungár Péter LMP-s képviselő kérdezett rá a belügyminiszternél, kiemelve, hogy a közelmúltban Devecseren, Lentiben, Nagykölkeden és Sorkifaludon kerültek elő illegális használt gumitelepek, amelyek a környezetet erősen károsítóak és tűzveszélyesek is.

Mivel az illegális lerakókba évek alatt hordták össze az abroncsokat külföldről, főként Ausztriából, az üggyel a napokban az osztrák állami televízió is foglalkozott. Az ORF riportjában elhangzott, hogy a szálak akár a kormányig is vezethetnek. Az ORF riportjában megszólaló Tompos Márton momentumos képviselő ugyanis Rogán Antal államtitkárának, Benkő Tamás testvérét emlegette a cégén keresztül.

A nagykölkedi telep esetében a telep tulajdonosa, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. 2022 januárjában tett ügyészségi feljelentést. Egy nagykölkedi helyi lakos 2022 februárjában írt levelet a Körmendi Rendőrkapitányságra. Most, 2023 júliusában a nyomozás továbbra sem jutott el addig, ameddig újságírók és helyi civilek már régen.

Vagyis tulajdoni lapokból, céginformációkból, tettenérésekből egyértelműen meghatározták, hogy ki is az az elkövető, aki a használt gumit az erdőben, vagy éppen engedély nélkül különböző telepeken hagyja több ezer tonnányi mennyiségben – emelte ki írásbeli kérdésében Ungár. A képviselő ezért tisztázni szeretné, hogy

  1. Hol tart az ügyek kivizsgálása?
  2. Egyesítették-e az egyértelműen egy elkövetői körhöz tartozó négy esetet?
  3. Miként lehetséges az, hogy a büntetőügy felderítése másfél éve egy helyben áll?
  4. Hogyan fordulhatott az elő, hogy 2022 márciusában a Körmendi Rendőrkapitányság bűncselekmény hiánya miatt meg akarta szüntetni a nyomozást? Végül 2022 júliusában csakis az ügyészségi utasításnak köszönhetően kezdték újra.

A kérdésekre Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt. Kiemelte, hogy az említett négy település közül háromban csak idén júliusban érkezett feljelentés, míg a negyedik esetben 2022. január 31-e óta folyamatban van a nyomozás, melyhez – az államtitkár szerint – speciális szakértelmet igénylő szakhatósági és igazságügyi szakértői közreműködésre van szükség.

Miként lapunk korábbi cikkében kiemeli a brutális környezetszennyezés egyik oka, hogy az elmúlt években sokmilliárdos biznisz épült arra, hogy külföldről óriási pénzekért hulladékot szállítanak Magyarországra, amelyet itt feldolgozás céljából letárolnak. Miután a hulladékot akár éveken át idehordják, a feldolgozás sok esetben elmarad, a felelős cég pedig eltűnik.

Míg az utóbbi években elsősorban gumiabroncsokon alapulhatott az üzlet, óriási veszély, hogy lesznek, akik az akkumulátorhulladék lerakásában még ennél is nagyobb nyereséget szimatolnak majd. A jelek pedig aggasztóak: a hvg.hu is beszámolt arról, hogy illegális akkuhulladék-raktárra bukkantak a Gödtől nem messze fekvő Ikladon.

Noha az illegális akkuhulladék lerakása hatalmas veszély, egyelőre eltörpül az illegális gumilerakókhoz képest. Szinte végeláthatatlan hegyekben állnak a használt autógumik az ország több területén is – erről töltött fel videókat Tompos Márton, a Momentum politikusa a Facebook-oldalára. Az ellenzéki képviselő szerint a hatóságok nem tesznek semmit, talán, mert az ügyeknek politikai vetülete is van:

„Benkő Ádám, Rogán államtitkárának testvérének cége még 2016-ban kezdte Devecserre hordani a gumikat, aztán egy idő után az önkormányzatnak elege lett, és eljárást indított ellenük, azonban csakúgy, mint Zajdán, itt is felszívódtak a környezetszennyezők”, amelyek Devecserben a felszámolás alatt álló Oktogon Rubber & Tyre Kft., Zajdán pedig a T.J.L. Gumirec Kft., egyaránt Benkő Ádámhoz köthetők.”

A hvg.hu ügyet ismerő forrásainak számítása szerint egyedül a Lenti melletti zajdai laktanya területén található lerakásból nagyjából egymilliárd forint haszna származhatott annak, aki a Gumirec Kft. nevében idehozta Ausztriából az abroncsokat.

HVG