Vállalkozás: Sikeresen felvitte, majd visszahozta az első űrturistákat a Virgin Galactic űrrepülője

Vállalkozás: Sikeresen felvitte, majd visszahozta az első űrturistákat a Virgin Galactic űrrepülője

Az űrhajó három utasa Keisha Schahaff egészségügyi és wellness-edző és 18 éves lánya, Anastasia Mayers, akik mindketten antiguaiak, valamint a Parkinson-kórral küzdő egykori brit olimpikon, Jon Goodwin volt.

A VSS Unity, a Virgin Galactic első űrturistákból álló legénységét sikeresen felvitte, majd leszállt velük – írja a Guardian. A Galactic 02 néven ismert küldetés nem sokkal helyi idő szerint 11 óra után indult el az új-mexikói Spaceport America űrrepülőtérről.

A repülő fedélzetén összesen hat személy tartózkodott – az űrrepülőgép parancsnoka, CJ Sturckow volt Nasa-asztronauta, a pilóta Kelly Latimer, valamint Beth Moses, a Virgin Galactic vezető űrhajós-oktatója, aki a repülés előtt kiképezte a legénységet.

Az űrhajón három magánszemély is utazott: Keisha Schahaff egészségügyi és wellness-edző és 18 éves lánya, Anastasia Mayers, akik mindketten antiguaiak, valamint a Parkinson-kórral küzdő egykori brit olimpikon, Jon Goodwin.

A Space.com szerint Schahaff az űrutazás demokratizálására törekvő Space for Humanity nonprofit szervezet adománygyűjtő versenyén nyerte el helyét a Galactic 02 fedélzetén. Mayers filozófiát és fizikát tanul a skóciai Aberdeen Egyetemen. Schahaff és Mayers az első anya-lánya páros, akik együtt utaznak az űrbe.

Annak ellenére, hogy a Galactic 02 a Virgin Galactic második kereskedelmi űrrepülése, ez az első olyan repülés, amely magánügyfeleket szállít. Júniusban a Galactic 01 az olasz légierő és az olasz Nemzeti Kutatási Tanács háromfős személyzetét szállította. 2021 júliusában Sir Richard Branson a Virgin Galactic alapítója a VSS Unity fedélzetén utazott az űrbe és vissza. A Virgin Galactic szerint a vállalat már mintegy 800 ügyféllel rendelkezik. A jegyek ára 250 000 és 450 000 dollár (kb. 90 és 160 millió forint) között mozog.

A Galactic 03-at, a cég harmadik kereskedelmi űrrepülését szeptemberre tervezik.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

HVG