Tech: Lenyűgöző felvételeket készített a Gyűrűs-ködről a James Webb űrtávcső, és még hasznosak is a képek

Tech: Lenyűgöző felvételeket készített a Gyűrűs-ködről a James Webb űrtávcső, és még hasznosak is a képek

Egy haldokló csillagról készített felvételeket a James Webb űrtávcső, melyek tudományos elemzése a mi Napunk szempontjából is hasznos információkkal szolgálhat.

Páratlan perspektívából és részletességgel örökítette meg a Földtől 2600 fényévnyire található Gyűrűs-ködöt (Messier 57 / M57) a 2021-ben elindított James Webb űrtávcső (JWST) – írja az Interesting Engineering.

A köd – amely egy haldokló csillagból keletkezett – külső rétege elképesztő mennyiségű anyagot lökött az űrbe, így megformálva a képen is látható, fánkra hasonlító, izzó gázból és porból álló alakzatot. A kép közepén lévő fehér folt egy fehér törpe, ami egy néhai csillag megmaradt magja.

[embedded content]

A felvételek, túl azon, hogy látványosak, hasznosak is, ugyanis segíthet többet megtudni az ilyen objektumok eredetéről és fejlődéséről, avagy evolúciójáról – és mivel egészen hasonlít a Naphoz ez a Gyűrűs-köd, még esetünkben is hasznosak lehetnek a felfedezések.

A Gyűrűs-köd egyébként az asztrofotósok körében is népszerű, lévén nyáron jól látható a Föld felé forduló fényes gyűrűi miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG