Ingatlan: Szellemházakból luxuspaloták: így szépültek meg Budapest egykori szégyenfoltjai

Ingatlan: Szellemházakból luxuspaloták: így szépültek meg Budapest egykori szégyenfoltjai

A héten a Lánchíd átadását ünnepelhetik a budapestiek, de nem ez az egyetlen ikonikus épülete a fővárosnak, amelyik mostanában újult meg. És persze vannak reménytelen esetek, a látszólag örök szellemlétre ítélt palota.

Budapest nem lenne ugyanaz a város hosszú éveken át állványok mögé burkolózó, felújítandó épületei nélkül. Három éve legalábbis is úgy láthatta az, aki a Covid miatt itthon nyaralt, hogy a főváros a soha véget nem érő építkezések városa. A turisták azóta visszatértek, és a héten véget ért Budapest egyik emblematikus építményének, a Lánchídnak a rekonstrukciója is, ennek örömére végignéztük, mi történt azzal a 7+1 épülettel, amelyek érdemtelenül csúfították hosszú ideig a városképet, és amelyekről 2020 nyarán írtunk egy összeállítást:

Operaház

Amikor 2020-ban cikkünket írtuk, már nyilvánvaló volt, hogy az Operaház felújítása nem lesz készaz eredetileg kitűzött, 2019-es időpontra. Akkor éppen a 2021 őszi átadásban lehetett reménykedni, amiből aztán végül 2022 márciusa lett. Ennek megfelelően az ünnepség némileg összecsúszott a választási kampánnyal, de az utókor szerencsére nem erre, nem is a még az utolsó pillanatban is növekvő költségekre, hanem a felújított épületre fog emlékezni, amelyről akkor azt írtuk:

Mintha az 1912-es szerencsétlen átépítés, majd az 1980-as évek felemás, mára jócskán megkopott felújítása után feltámadt volna a 138 éves Ybl-palota.

© Fazekas István

Világosabb, szellős belső terek, okosmegoldások – mindez Zoboki Gábor építész érdeme. Más kérdés, hogy manapság már nem annyira erről esik szó, inkább a vezetőválasztás körüli vitákról.

Dreschsler-palota

Az Operaház átadása óta különösen fájdalmas volt átnézni az Andrássy út túloldalára, ahol a sokak által csak Balettintézetként ismert épület várt jobb sorsára. A hányattatás idén júliusban ért véget, amikor megnyílt az épületben a Marriott lánchoz tartozó W Hotels luxusszállodája – az eredeti tervekhez képest három év késéssel.

© Fazekas István

Az épületet elnézve mindenesetre megint csak elmondhatjuk: megérte a várakozást, az épület már kívülről is csodálatosan fest.

Andrássy út 47.

Kellemes meglepetés érhet minket akkor is, ha az Andrássy úton továbbsétálunk az Oktogon felé. Régi fényében ragyog a térnél hosszú-hosszú ideig faállványzat mögött feketéllő 47-es számú ház, az egykori Karsai-palota. A műemléki lakóépület felújításakor arra is ügyeltek, hogy ne sötétedjen vissza a bézs homlokzat, amit egy speciális impregnálással értek el – írta idén márciusban az Octogon.

© Fazekas István

A szakfolyóirat cikkében kiemelte: a restaurálásnál olyannyira igyekeztek tiszteletben tartani az egykori értékeket, hogy tulajdonképpen teljesen kész, berendezett lakásokat kínálnak a beruházók, így nem kell az új tulajoknak újabb felújításoknak, illetve az ezzel járó bonyolult engedélyeztetési folyamatoknak kitenni magukat.

Andrássy út 83-85

Amíg az Oktogonnál álló Karsai-palotát az idő feketítette be, a Köröndnél álló sarokpalotát egy tűz tette lakhatatlanná 2014-ben. Igaz, a már akkor is felújítás alatt álló épület kálváriája jóval előbb kezdődött – és csak mostanra ért véget.

© Fazekas István

Ez ugyan az eredeti tervekhez képest kétéves csúszás, ám megint csak el lehet mondani: erre a végeredményre megérte várni. Ahogy idén júliusban az Octogon írta: „az épület megmaradt társasháznak, de olyan magas színvonalon újult meg, ami belül még az eredeti állapotát is messze meghaladja”. A lap szerint az igazi truváj nem is a homlokzat, hanem az öt udvar és a házbelső megújítása – ebből, a földszint megnyitásának és egy kávézó kialakításának köszönhetően nemcsak a lakók, hanem a fővárosiak is láthatnak majd valamennyit.

Klotild és Matild palota

Amíg három éve még két bezárt palotát láthatott, aki a Ferenciek terén járt, ma már legalább az egyikbe visszatért az élet: 2018 helyett 2021 nyarán adták át a Matild Palace-t. A Marriott luxusszállodája azóta minden létező díjat bezsebelt, a földszinten a világ első celebséfje, Wolfgang Puck nyitott éttermet, a tetőn az épületben egykor működő titkos klubnak emléket állító bár működik.

© Fazekas István

Még mindig zárva van viszont az út túloldalán található Klotild palota, de mára legalább sejteni lehet, mi lesz a sorsa: a Marriott itt is luxusszállodát készül nyitni a Matild és a Párisi udvar között, nem is akármilyet: a St. Regis lánc első hazai hotelje lesz az épület a felújítás után.

SZOT-szálló

Olyan sokáig csúfította a budai látképet, hogy egészen hozzászoktunk az egykori SZOT-szálló torzójához, 2020-as cikkünk írása idején azonban már látszott, hamarosan véget érhet a felújítása. Az épület végül 2020 novemberében, Elysium néven és lakóparkként született újjá, igazi luxussal. Egy most is elérhető hirdetésben négyzetméterenként 5,6 millió forintért kínálnak itt eladásra lakást, míg egy másik, szintén 120 négyzetméteres ingatlant 2,1 millióért lehet kibérelni – az nem derül ki, hogy ebben benne van-e a havi 400 ezer forintos közös költség.

© Fazekas István

Tőzsdepalota

Hirdetést éppenséggel a Szabadság téri épületre is találunk, korábban itt Exchange Palace néven terveztek kialakítani luxus irodaházat. A tervek megvannak, határidő már nincs is – az egykori tv-székház ugyanúgy szellemépület, mint három évvel ezelőtt.

© Fazekas István

Közben a Szabadság téren más felújítás is beindult: ponyva alatt várja jobb sorsát a Magyar Nemzeti Bank épülete és a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST tulajdonába 2019-ben került Adria palota is.

Citadella

2020-ban még 2022-től kezdődő átadással számoltak a Gellérthegyen, ma már inkább 2024-2025 lehet a reális határidő – az építkezéshez szükséges közterületfoglalást legalábbis nemrég 2025 végéig tolták ki az erődnél. Természetesen a költségek is változtak időközben, az árak inflációhoz mért indexálása már része is az építetőkkel – a Market és a ZÁÉV Zrt. – kötött szerződésnek.

De legalább nem állt le a felújítás, mint sok más állami beruházás: a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán június elején írt arról, hogy hamarosan megkezdődik a rondella belső tereinek kialakítása.

* * *
Személyi hitel, ha rövid időn belül pénzre van szükség

Előfordul, hogy hirtelen nagyobb összegre van szükségünk – pl. lakásfelújítás, autóvásárlás –, ebben a helyzetben a személyi kölcsön lehet az ideális megoldás, ugyanis akár egy héten belül a számlánkon lehet a szükséges összeg. A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorával pár perc alatt kiválasztható a legkedvezőbb hitelajánlat.

HVG