Világ: Árverésre kerülnek Freddie Mercury személyes tárgyai

Világ: Árverésre kerülnek Freddie Mercury személyes tárgyai

Az árverés középpontjában Mercury féltve őrzött, fekete Yamaha zongorája áll, amelyen a Queen 1975-ös „Bohemian Rhapsody” című eposzát komponálta.

Freddie Mercurynak, a Queen néhai frontemberének közel 30 ezer személyes tárgya kerül péntektől kiállításra, majd némelyik árverezésre a Sotheby’s aukciósházban London központjában.

Az énekes londoni otthonából, a Garden Lodge-ból származó ritka tárgyakat, köztük kézzel írt dalszövegeket, művészeti alkotásokat és gyűjteményes tárgyakat Mercury közeli barátja, Mary Austin gondozza, mióta 1991-ben AIDS-szel összefüggő tüdőgyulladásban elhunyt.

A tárgyak először a Sotheby’s egy hónapig tartó kiállításán kerülnek a nyilvánosság elé, amely szeptemberben számos darabot árverésre bocsát, az árak pedig a 40 fonttól a több millió fontig terjednek.

„Úgy terveztük meg a galériánk tereit, hogy érzékeltessük, milyen volt Freddie-vel otthon élni”

– mondta David MacDonald, a Sotheby’s London értékesítésért felelős vezetője.

„Ha besétálna, azonnal felismerné az általunk kialakított tereket” – mondta MacDonald.

Az árverés középpontjában Mercury féltve őrzött, fekete Yamaha zongorája áll, amelyet 2-3 millió fontra (nagyjából 1-1,5 milliárd forint) becsülnek, és amelyen a Queen 1975-ös „Bohemian Rhapsody” című eposzát komponálta.

„Ez volt önmaga kiterjesztése, kreativitásának hordozója” – mondta Austin a baby grand zongoráról. „Soha nem dohányzott a zongoránál, és soha nem tett rá poharat, és féltve őrködött, hogy ezt más se tegye. A zongora mindig makulátlan volt.”

Az eladásra kínált tárgyak között szerepel Mercury koronája és királyi köpenye, amelyet a „God Save The Queen” fináléjában viselt a zenekar utolsó, 1986-os turnéján (becsült értéke 60-80 ezer font), valamint egy Tiffany & Co ezüst bajuszfésű (400-600 font) – közölte a Reuters.

A „We Are The Champions” kézzel írott kéziratos munkaszövegének becsült ára 200 ezer-300 ezer font, míg a „Killer Queen” dalszövegének 50 ezer-70 ezer font.

HVG