Tech: Megérkeztek az első csodálatos képek az Eukleidész űrtávcsőtől, amely a világegyetem sötét anyagát és energiáját vizsgálja majd

Tech: Megérkeztek az első csodálatos képek az Eukleidész űrtávcsőtől, amely a világegyetem sötét anyagát és energiáját vizsgálja majd

Megkezdődött az Eukleidész űrtávcső üzembe helyezése, már az első teszképeket is elkészítették az eszközzel.

Július 1-jén startolt el az Európai Űrügynökség (ESA) 1,4 milliárd dolláros projektje keretében az Eukleidész űrtávcső, azzal a céllal, hogy a világegyetem sötét anyagát és energiáját vizsgálja a legalább hat éven át tartó program során.

A teleszkóp most, egy hónappal később elérte célállomását, és már közre is adták az általa készített első felvételeket, amelyek még az üzembe helyezése alatt készültek. Emiatt tehát nem mutatják meg teljes valójában, mi mindenre képes az Eukleidész – még zajlik ugyanis a műszereinek a kalibrálása.

Jó hír azonban, hogy az ESA elmondása szerint a műszer a tesztek szerint képes lesz küldetésének teljesítésére. A július eleji floridai start óta a műhold 1,5 millió kilométert tett meg, hogy Nap körüli pályára álljon.

Az Eukleidész egyik első tesztfotója az NISP műszerrel.

© Európai Űrügynökség (ESA)

Mint az AFP hírében emlékeztet, az Eukleidész innen fogja elkészíteni az univerzum valaha volt legnagyobb térképét, amely akár kétmilliárd galaxist is magában foglalhat. Kameráinak és műszereinek köszönhetően lehetséges lesz a galaxisok alakjának és távolságának mérése is.

© Európai Űrügynökség (ESA)

Mint az ESA a közleményében kiemeli, a kutatókat először megijesztette egy, a képeket „beszennyező” fényes alakzat a műszerek bekapcsolása után – egy vizsgálat után azonban úgy hiszik, némi napfény juthatott be az eszközbe, talán egy kis résen át. Ez azonban „bizonyos szögek kerülésével” az ESA szerint orvosolható, így az eszköz teljesíteni tudja küldetését.

Az érdemi munka, avagy a tudományos üzembe helyezés októberben indul. A projektről itt olvashat bővebben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG