Itthon: Rosszabbul és rövidebb ideig élünk, mint néhány éve – és még kevesebben is lettünk

Itthon: Rosszabbul és rövidebb ideig élünk, mint néhány éve – és még kevesebben is lettünk

Magyarországon csökkent az elmúlt tíz évben az egyik legnagyobb arányban a népesség az Európai Unióban. Bár többen költöztek Magyarországra, mint amennyien elvándoroltak, a természetes fogyás mintegy 4 százalékos volt 2012 és 2022 között.

A várható élettartamot az egész unióban visszavetette a járvány: 2021-ben Magyarországon az addigi 76-ról 74 évre csökkent az emberek életének várható átlagos hossza, ezzel Magyarország a legrosszabbak között volt az uniós statisztikában. Egy átlagos uniós polgár ugyanekkor 80 évnél is hosszabb életre számíthatott – a derült ki az RTL Híradójából, amely a Qubit nevű tudományos portálra hivatkozott.

Az Eurostat júliusban közzétette a 2022-ig tartó népességváltozási statisztikákat: ebből kiderül, hogy Magyarországon volt a negyedik legnagyobb arányú a népességfogyás. Ezt a bevándorlás ugyan valamelyest tompította, hiszen többen érkeztek, mint amennyien elhagyták az országot, mégis csaknem 3 százalékos volt a népességfogyás 2012-höz képest. Ezzel szemben az unió népessége 1,4 százalékkal növekedett. Legnagyobb arányban a nyugat-európai országoké, ahol szinte kizárólag a bevándorlásnak köszönhető a bővülés.

Azonban más frissen közölt statisztikákban is a legrosszabbak között teljesített Magyarország: a diákok több mint 12 százaléka korán elhagyja az iskolát, ez a harmadik legrosszabb adat az unióban.

Minden ötödik magyar van kitéve a szegénység kockázatának, ami szintén rosszabb az uniós átlagnál, és az egyhetes nyaralást sem engedheti meg magának 10-ből négy magyar, amit tovább tetéz a brutális élelmiszerár-emelkedés.

HVG