A győztes tortát a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza alkotta meg a tokaji aszú, a füge és a méz kombinálásával.
Lakatos Pál „Spicces füge respektus” nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet – jelentette be a Magyar Cukrász Ipartestület az Országházban tartott díjátadón, ahol Magyarország cukormentes tortája mellett az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták.
A Spicces füge respektus mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse-ból és diós-karamellás ropogósból épül fel, és kakaóbabtöretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé által biztosított ízeket akácmézes fehércsokis ganache és diós sablé korong koronázza meg.
A Magyarország cukormentes tortája címet a makói Papp cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia vehette át Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotásával. A csökkentett kalóriatartalmú tortát a győztes cukrász egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és levendulával alakítva ki az összhangot, amelyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült, mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.
A nyertes a Szent István-napi kenyerek közül a Heim Sütöde Bt. durumkenyere, az innovatív kenyerek mezőnyében a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Aranymetszés kenyere, az újonnan bevezetett sétálósütemény kategóriában pedig a biharkeresztesi Éles Szilárd (Stella pékség) málnás-pisztáciás pékfagylaltja lett.
HVG