Világ: Friss kutatás: Trump magabiztosan nyerné a republikánus előválasztást

Világ: Friss kutatás: Trump magabiztosan nyerné a republikánus előválasztást

Minden társadalmi csoportban és régióban vezet.

54 százalékkal nyerné a republikánus előválasztást Donald Trump, ha most rendeznék – derült ki a The New York Times és a Sienna College közös új kutatásából.

A kétszeresen megvádolt volt amerikai elnök jelentős fölénnyel nyerné a versenyt, annak ellenére, hogy az előválasztók között megjelentek az aggodalmas hangok a Trumppal szemben folyó jogi eljárások miatt.

Trump 54 százalékos eredményét a floridai Ron DeSantis floridai kormányzó követi, de a második helyezett jelölt a maga 17 százalékával sem tudná megszorongatni a volt elnököt. Trump nemcsak a különbözői társadalmi csoportokban és régiókban, de a republikánus oldal minden ideológiai szárnyában vezet: nagy különbséggel vezetett a férfiak és a nők, a fiatalabb és az idősebb szavazók, a mérsékeltek és a konzervatívok, a főiskolát végzettek és a nem végzettek körében, valamint a városokban, a külvárosokban és a vidéki területeken is.

DeSantis központi kampányérvei között szerepelt, miszerint ő sokkal nagyobb konszenzust tudna teremteni Trumpnál és sokkal hatékonyabb kormányzást tudna folytatni. A kutatás azonban megdönti ezeket az érveket, DeSantis igyekezett tematizálni a szélsőséges woke-mozgalom elleni harcot, de hiába, a woke-kal való szembenállás is Trump malmára hajtotta a vizet.

Az amerikai ügyészség által megfogalmazott vádiratok és Trump tárgyalásának kiírása, amely éppen egybeesik a republikánus előválasztással még változtathatnak a helyzeten, de a kutatás szerint ha az összes többi jelölt kiszállna, DeSantis akkor sem tudná megszorongatni a volt elnököt. Az összes többi jelölt ugyanis egyenként a 3 százalékos támogatottságot sem szerezte meg a kutatásban.

HVG