Gazdaság: Tizenhat éves csúcsra emelte a kamatot a Fed, és nyitva hagyta a lehetőségét egy újabb emelésnek

Gazdaság: Tizenhat éves csúcsra emelte a kamatot a Fed, és nyitva hagyta a lehetőségét egy újabb emelésnek

A kamatemelés, amely a Federal Reserve (Fed) legutóbbi 12 ülésén a 11. volt, az irányadó egynapos kamatlábat az 5,25-5,50 százalékos sávba helyezte, a döntést követő monetáris politikai nyilatkozat pedig nyitva hagyta a lehetőségét egy újabb emelésnek – közölte a Reuters.

„A Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) továbbra is figyelemmel kíséri az adatok változását és azok monetáris politikára gyakorolt hatását” – közölte a bizottság a júniusi nyilatkozatával egybecsengően, és valamennyi monetáris politikai lehetőségét nyitva hagyta, a jelenlegi szigorítási ciklus befejezésének időpontjával kapcsolatban.

A Fed a júniusi nyilatkozatához hasonlóan kijelentette, hogy figyelni fogja a beérkező adatokat, és tanulmányozni fogja a kamatemelések hatását a gazdaságra „annak meghatározása során, hogy milyen mértékű további szigorítás megfelelő” a 2 százalékos inflációs cél eléréséhez.

Bár a Fed júniusi ülése óta az inflációs adatok a vártnál jobban alakultak, a döntéshozók vonakodtak változtatni szigorú álláspontjukon, amíg nem csökken jelentősebb mertekben az árnyomás.

Több fontos inflációs mutató továbbra is a duplája a Fed céljának, és a gazdaság számos mutató szerint – beleértve az alacsony, 3,6 százalékos munkanélküliségi rátát – továbbra is felülmúlja a várakozásokat, a kamatlábak gyors emelése ellenére is. Mindez elviekben lehetőséget enged további kamatemelésre.

A Fed szerint a munkahelyek számának növekedése továbbra is „robusztus”, míg a gazdaság növekedési üteme „mérsékelt”, ami a júniusi ütemhez képest enyhe javulást jelent. Az amerikai kormány csütörtökön várhatóan arról számol be, hogy a gazdaság éves szinten 1,8 százalékkal nőtt a második negyedévben.

Sokan azonban úgy ítélik, hogy az áremelkedés ütemének további mérséklődése miatt ez lehet az utolsó kamatemelés abban a folyamatban, amely 2022 márciusában egy óvatos negyed százalékpontos emeléssel kezdődött, majd az 1980-as évek óta a legnagyobb monetáris szigorítássá gyorsult.

HVG