Gazdaság: Megírta a kormány, miért kap állami támogatást a Kitörés túra szervezője turistaház építésére

Gazdaság: Megírta a kormány, miért kap állami támogatást a Kitörés túra szervezője turistaház építésére

Július elején vette észre a 24.hu, hogy 70 millió forint támogatást kapott a Kitörés túrákat szervező Hazajáró Honismereti és Turista Egylet a Magyar Turisztikai Ügynökség alá tartozó turizmusfejlesztési Kisfaludy Programból. A portálnak a szervezet azt válaszolta, egy „bakancsos turistaház” felépítéséhez kapnak támogatást. Ez után fordult Arató Gergely DK-s képviselő a kormányhoz, és megkérdezte: milyen szempontok alapján nyerte az egyesület el ezt a támogatást, illetve milyen turisztikai értékeket képvisel, ami alapján méltó az állam támogatására.

A válasz Dömötör Csaba államtitkártól érkezett. Ő arról írt: az egyesület Dobogókőn épít egy turistaházat, ehhez kapott támogatást.

„A tervezett turistaház bővíti a szálláshelykínálatot, hozzájárul a tartózkodási idő növeléséhez és a helyben keletkezett turisztikai bevételek bővüléséhez” – írta az államtitkár. Azt is hozzátette: „a támogatási kérelmek elbírálása az igénylő személyétől függetlenül sosem politikai, hanem minden esetben szigorú turizmusszakmai szempontok szerint zajlik”.

Azt pedig már csak a válaszról beszámoló 24.hu tette hozzá, sem Arató, sem Dömötör nem írta le, hogy a támogatott egyesületben képviseleti joga van Moys Zoltánnak, Lezsák Sándor parlamenti alelnök vejének.

HVG