Gazdaság: Lemondott a bankvezér, aki kiszivárogtatta, hogy meg akartak szabadulni Nigel Farage-tól

Gazdaság: Lemondott a bankvezér, aki kiszivárogtatta, hogy meg akartak szabadulni Nigel Farage-tól

Távozik a NatWest Group éléről Alison Rose – normális esetben ez a hír nem érdekelne igazán senkit még Nagy-Britanniában sem. Most mégis a brit politika újabb nagy botrányát jelenti ez: kiderült ugyanis, hogy Rose előbb azon dolgozott, hogy kirúgják a bank ügyfelei közül Nigel Farage-t, majd az egészet kiszivárogtatta a sajtónak.

A BBC még július 4-én írta meg azt, hogy a Brexit szellemi atyjának megszüntették a bankszámláját a NatWesthez tartozó Coutts banknál, méghozzá amiatt, mert a bank vezetői úgy gondolták, hogy egy ilyen politikussal bármilyen üzleti kapcsolat rossz fényt vet rájuk. Később aztán helyesbíteniük kellett: a hivatalos reakció szerint Farage bankszámlája azért szűnt meg, mert a magánbanki ügyfelektől elvárt vagyoni küszöb alá esett. Persze ezt aki nem akarja, nem hiszi el, Farage arra panaszkodik, hogy más bankoknál sem állnak szóba vele a véleménye miatt.

És az is kiderült, hogy a hírt a bank vezetője szivárogtatta ki a BBC-nek, ami függetlenül attól, hogy ki mit gondol Farage politikájáról, problémás; a botránynak csak az egyik szála az, hogy szakíthat-e a bank egy politikussal, amiért rossz reklámnak érzi a jelenlétét, legalább ennyi kritika érte Alison Rose-t azért, mert egy ügyfél adatait kiadta a sajtónak.

A bankvezér kedd este még csak elnézést kért, de nem akart a távozásáról beszélni. Az éjjel aztán beadta a felmondását – hivatalosan közös megegyezéssel megy el a munkahelyéről.

HVG