Vállalkozás: Brutálisan megdrágította a kormány a pilótaképzési engedély árát

Vállalkozás: Brutálisan megdrágította a kormány a pilótaképzési engedély árát

Az érintettek azt mondják, a teljes üzletágat ellehetetleníti a tizenhétszeresre növelt ár.

Az eddigi 120 ezer forintról 2 millióra emelte az éves pilótaképzési hatósági engedély árát egy júniusban elfogadott kormányrendelet.

A pilótaképzéssel foglalkozó vállalkozásoktól ráadásul szeptember végéig fél évre visszamenőleg is beszedi a díj különbözetét a Közlekedési Minisztérium (ÉKM) alá tartozó légügyi hatóság.

A repülőorvosok éves felügyeleti díjánál még drasztikusabb a tarifaemelés: ott 60 ezer forint helyett kell 2 milliót fizetni.

A 24.hu azt írja, hogy a magyarországi pilótaképzéssel foglalkozó szervezetek szerint a kormány ezzel a brutális emeléssel teljesen ellehetetlenítette az üzletágat.

A Lázár János vezette Közlekedési és Építési Minisztérium a lapnak azt írta, hogy a díjemelésről szóló javaslat

a „légiközlekedés biztonsága érdekében” született meg.

(Kapcsolt képünk illusztráció.)

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

HVG