Itthon: Nincs tömeges felmondás a védőnők között az OKFŐ szerint

Itthon: Nincs tömeges felmondás a védőnők között az OKFŐ szerint

A hivatalos adatok szerint a védőnők egy százaléka távozott az államosítás óta, de a távozók több mint fele helyett már érkezett új munkaerő.

Nincs tömeges elvándorlás a védőnők körében, a területi védőnői ellátás, gondozás folyamatosan biztosított – közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szombaton.

Ahogy korábban megírtuk, Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője a héten azt nyilatkozta, hogy Debrecen környékén kitiltották a házi gyermekorvosokat a védőnők által használt helyiségekből, így azonban az eddig bevált gyakorlattal szemben nem tudják itt beadni a kötelező védőoltásokat a csecsemőknek, ez a feladat átkerült a háziorvosi rendelőkbe. Szarvas Gábor háziorvos szerint ez azonban szembemegy az anya- csecsemő- és ifjúságvédelmi alapelveivel, mert az egészséges lakosság gondozását, a preventív szűrő és tanácsadói tevékenységet a betegellátástól és a betegektől szeparáltan kell elvégezni. Arra a kérdésére, hogy miként valósul meg így a gondozottak védelme az esetleges fertőző betegségektől azt a választ kapta, hogy „szellőztetni kell”.

Erre reagál az OKFŐ a Telex által idézett közleményében, amely szerint az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása és az azzal kapcsolatos tennivalók a gyermeket ellátó háziorvosok és nem a védőnők feladatköre, az oltóhelyek elsődleges helyszíne a háziorvosi, házi gyermekorvosi és az iskolaorvosi rendelő.

Azt is hangsúlyozta az OKFŐ, hogy a vármegyei irányító intézmények a határidő lejártáig, 2023. július 31-éig lezárják az önkormányzatokkal a helyiséghasználattal kapcsolatos tárgyalásokat. A védőnők munkavégzéséhez szükséges eszközöket a vármegyei irányító intézmények biztosítják.

A hivatalos adatok szerint a védőnői ellátás államosítása óta a 4109 területi védőnő közül 45-en távoztak és 25 új kolléga érkezett.

Az állam július elsejétől vette át a védőnői ellátást az önkormányzatoktól az egészségügyi törvény módosításával. A védőnők azóta a megyei irányító kórházak alkalmazottai, a hatósági felügyeletet az NNK, a szakmai irányítást pedig az OKFŐ látja el. Az átalakításról itt olvashatnak részletesebben:

HVG