Kult: Magyar filmeseknek sincs munkája a hollywoodi sztrájkok miatt

Kult: Magyar filmeseknek sincs munkája a hollywoodi sztrájkok miatt

A több mint 20 ezer magyar filmes szakember ki van szolgáltatva az amerikai produkcióknak.

Magyarországon is leállt több film forgatása a hollywoodi sztrájkok miatt, az előkészítés alatt álló filmeknél pedig bizonytalan, mikor kezdődhet a munka.

Az RTL Híradójának az Origó Stúdió marketing vezetője nyilatkozott, aki azt mondta, több mint 20 ezer ember dolgozik hazánkban a filmiparban többségük a bérmunkagyártásban. Ez azt jelenti, hogy ők nem tagjai az amerikai filmes szakszervezeteknek, így nem kapnak kompenzációt most, miközben dolgozni ők sem tudnak, hiszen a munkájuk a hollywoodi stúdiókat szolgálja ki.

A hollywoodi színészek múlt héten csatlakoztak a forgatókönyvírók májusban megkezdett sztrájkjához, amelyről itt olvashatnak részletesebben:

Az Armageddont megúszta Hollywood, de még mindig ott van a nyakán a kés

A rendezőkkel már megegyeztek ugyan az amerikai stúdiók az emelt bérekről és a javított munkakörülményekről, a színészekkel viszont még nem, így benne van a pakliban, hogy ők nemsokára csatlakoznak a forgatókönyvírókhoz, és szintén sztrájkba lépnek. Ebbe Los Angeles minden bizonnyal belerokkanna, mert a legutóbbi írósztrájk önmagában is munkahelyek tízezreinek megszűnését hozta Kalifornia fővárosában.

HVG