Gazdaság: Vastagon fogott a ceruza: komoly fizetésemelést kap III. Károly a brit adófizetőktől

Gazdaság: Vastagon fogott a ceruza: komoly fizetésemelést kap III. Károly a brit adófizetőktől

86 millió fontról 124,8 millióra emelkedik Károly király éves állami bevétele 2025-ben, ez 45 százalékos növekedésnek felel meg. A pénzügyminisztérium csütörtökön közzétett jelentése a királyi fizetésről siet megemlíteni, hogy jövőre ugyanannyit kapna Őfelsége mint az, mert az emelés csak 2025-től járna az uralkodónak, a 75 éves III. Károlynak. 2026-ban tovább emelkedne az állami támogatás, de csak szerényebb mértékben: 126 millió font lesz.

Lord Turnbull, korábbi miniszter bírálta a pénzügyminisztérium jelentését mondván: az elhomályosítja azt a gyakorlatot, ahogy Őfelsége állami támogatása történik. 2011 óta ugyanis alapvető változás történt – emlékeztet a londoni Guardian arra, hogy Cameron akkori miniszterelnök és Osborne pénzügyminiszter egy olyan új formulát talált, amely kivonta a parlament hatásköréből a királyi ház állami támogatását, amely évszázadokon át okozott gondokat az alkotmányos monarchiában.

Hogy működik ez a rendszer? Erről itt írtunk bővebben:

Miből van ennyi pénze a brit királyi családnak?

Tizedik generációjába lépett a világ egyik legnagyobb családi üzlete, a Windsor-család nagy-britanniai uralkodása. III. Károly azt elkerülte, hogy egyetlen font örökösödési adót is be kelljen fizetnie, viszont az anyja után ő lesz a második angol király, aki legalább a magánbevételei után adózni fog.

Károly király font milliárdos

Ez derült ki akkor amikor édesanyját, II. Erzsébetet követte a trónon. A pontos összeget persze nem sikerült megállapítani, mert a kastélyok és a műkincsek értéke felbecsülhetetlen. A király pénzügyi tanácsadója most azért volt zavarban, mert a királyi birtokon levő szélturbina farmok eladása hatalmas profitot hozott Őfelségének, aki a környezetvédelem egyik apostola Nagy-Britanniában. A hatalmas profit még magasabb fizetésemelést indokolt volna, de a három döntéshozó: a miniszterelnök , a pénzügyminiszter és a király pénzügyi tanácsadója az eddigi 25-ről 12 százalékra mérsékelte az állami támogatás mértékét. Így lett 45 százalékos a fizetésemelés, de tekintettel a brit költségvetés nehéz helyzetére, ezt elhalasztották 2025-re. Itt érdemes megjegyezni, hogy Sunak miniszterelnök úgy került hatalomra, hogy elődje, Liz Truss belebukott a költségvetés összeállításába, mert 40 milliárdos lyuk tátongott a büdzsében.

Az állami támogatás jelentős emelése természetesen kiváltotta az ellenzék bírálatát: ”Olyan időket élünk, amikor sok családnak gondot okoz, hogy élelmet tegyen az asztalra, és ilyenkor emeljük a támogatást a királyi családnak , amely amúgyis úszik a pénzben” – jelentette ki Norman Baker, egykori liberális-demokrata miniszter. Aki azt is hozzátette: ”Az angol királyi ház sokkal drágább, mint más európai államok uralkodó dinasztiái. A királyi ház mindig siránkozik, és kimutatja, hogy mennyire szegény. Minden változásnál azt állítják, hogy az adófizetők jártak jól, de sohasem ez a helyzet! Minden új megállapodás a királyi ház érdekeit szolgálta, mindig is így volt ez az Egyesült Királyságban.”

Őfelsége szóvivője arra mutatott rá, hogy évekig nem emelkedett az állami támogatás mértéke vagyis az infláció miatt csökkent a reálérték. A szóvivő hozzátette: “A jelentős összegű emelést a Buckingham palota felújítására költik majd.”

A pénzügyminisztérium szóvivője szintén arról beszélt, hogy ideiglenesen emelik ugyan két évre Őfelsége állami támogatását a Buckingham palota felújítása miatt, de 2027-ben csökkenteni akarják. Csökkentésre eddig még sohasem került sor, Őfelsége állami támogatása mindig csak emelkedett, hiszen kezdetben 2012-ben csak 31 millió font volt – írja a londoni Guardian.

HVG