Tech: Itt a BMW új szemüvege, és okos

Tech: Itt a BMW új szemüvege, és okos

Miért pont a BMW maradna ki az okosszemüvegek egyre tágabbá váló világából? Újdonságukat, a ConnectedRide Smartglassest (az innovatív szemüveget head-up, azaz szem elé vetítő kijelzőtechnológiával) a motoron közlekedőknek szánják.

Még a Meta és a HTC VR-eszközeinek sikere ellenére is nehéz volt meggyőzni a fogyasztókat arról, hogy a hordható kijelzők nem csak a játékhoz hasznosak. Az olyan eszközöknél, mint az okosszemüvegek, azok az alkalmazások bizonyultak hasznosnak, ahol bizonyos információk valós időben történő nyomon követésére van szükség, de az okosórára vagy egy másik kijelzőre való lenézés nem megoldható, vagy fölöttébb veszélyes. És itt jön a képbe a BMW újdonsága.

A Motorrad ConnectedRide okosszemüveg az autóiparból már ismert head-up kijelző technológiát használja, és minden lényeges adatot, például a navigációs tudnivalókat vagy a sebességet valós időben vetíti közvetlenül a versenyző látóterébe. Azonban az Apple Vision Pro headsettől eltérően, amely a teljes színű 4K-s képernyőket a felhasználó szeme elé viszi, a ConnectedRide Smartglasses csak minimális mennyiségű információt vetít a szemüveg jobb lencséjére, így az mindig a motoros látóterében van, anélkül, hogy elvonná a figyelmét vagy akadályozná azt, amit néz. A vetítés pozícionálható, a beállításokat még a menet előtt, de akár közben is a motorkerékpár kormányán található multivezérlőn keresztül lehet kiválasztani.

Az okosszemüveget és a kijelzőt a motorosok speciális igényeihez igazították: számos sisakhoz és arcformához passzol, ami kényelmessé teszi a viselését akár hosszabb időn keresztül. A lítium-ion akkumulátor egyébként nagyjából tíz órányi működést tesz lehetővé.

A keret mellé két készlet minősített UVA/UVB lencse is jár. Az egyik lencsekészlet 85%-ban átlátszó, és a beépített napellenzővel ellátott sisakokhoz használható. A másik készletnek színezettek a lencséi, olyan, mintha napszemüveget viselne a motoros.

A dioptriás szemüveget viselő felhasználók számára a lencséket lecsiszolhatják és a kívánt látásélességre (max. 4 dioptriáig) beállíthatják egy optikai RX adapter segítségével. Azok, akik kontaktlencsét viselnek, az okosszemüveget normál módon használhatják. A készlethez tok és USB töltőkábel is tartozik. A BMW Motorrad ConnectedRide egyszerűen csatlakoztatható az okostelefonhoz Bluetooth-szal vagy a BMW Motorrad Connected alkalmazáson keresztül.

A BMW intelligens szemüvege két méretben lesz elérhető (pupillatávolságtól függően). Az ára körülbelül 750 dollár (azaz nagyjából 256 ezer forintnak megfelelő összeg) lesz, amikor majd megjelenik, várhatóan még ebben az évben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG