Világ: Beomlott az Izlandon kitört vulkán krátere, másfelé folyik a láva

Világ: Beomlott az Izlandon kitört vulkán krátere, másfelé folyik a láva

Beomlott az Izlandon kitört vulkán frissen képződött krátere, és a forró láva már másik irányban ömlik ki belőle – ez látható azokon a felvételeken, amelyek a Reykjavíktól délnyugatra fekvő vulkánról szerdán készültek.

A vulkán kráterének egy nagy darabja szerdán hajnalban omlott be, és a láva azon a résen át kezdett kifolyni. Korábban az olvadt kőzet egy másik keskeny résen át ömlött kifelé, de reggelre onnan elapadt a lávafolyam, és a felszíne is megszilárdult.

Egyelőre a lávafolyás irányának megváltozása a hatóságok szerint nem jelent komolyabb veszélyt.

A vulkánkitörés a múlt héten kezdődött a Litli-Hrútur-hegy közelében, a viszonylag gyéren lakott Reykjanes-félszigeten, amely mintegy 40 kilométerre délnyugatra található a fővárostól, Reykjavíktól. A helyszín közelében egy hosszú túraútvonal húzódik, amit a biztonság kedvéért időnként lezárnak, és óvatosságra intik a túrázókat. (Az útvonal napokig nyitva volt, de most ismét lezárták).

A Tűzhányó Blog szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy felelőtlen és önveszélyes cselekedet felmászni az épülő fröccskúp oldalán. Sohasem lehet tudni, mikor következik be egy ilyen omlás, és találkozás az 1200 Celsius fokos lávával.

Az Izlandi Egyetem szakembereinek mérései alapján mát több mint 8 millió köbméter láva terült szét a felszínen, azaz nagyjából naponta 1 millió köbméter. A kitörés intenzitása 2-3-szorosa a 2021-es kitörésnek és egy kicsit nagyobb, mint a 2022 kitörésé – írja a blog.

HVG