Tech: Szintet léphetnek a hackertámadások, elkészült a ChatGPT illegális célokra betanított változata

Tech: Szintet léphetnek a hackertámadások, elkészült a ChatGPT illegális célokra betanított változata

Különféle támadások végrehajtásában segédkezhet a WormGPT nevű új, mesterségesintelligencia-alapú eszköz, amit a készítői „a jól ismert ChatGPT legnagyobb ellenségének” tartanak. Az ilyen eszközök veszélyeire már az Europol is figyelmeztet.

A ChatGPT-ről és a különböző, mesterségesintelligencia-alapú eszközökről általában az jut eszünkbe, hogy milyen sok területen segíthetik az életünket: összefoglalnak egy dokumentumot, segítenek egy témában kutatni, és így tovább – a lista gyakorlatilag a végtelenségig bővíthető.

Azonban azt is tudjuk, hogy a legtöbb jó dolog rossz célokra is használható – és ez nincs másként ezen a területen sem. Egy, a ChatGPT-re hasonlító, MI-eszközt ugyanis nem azért hozták létre, hogy segítsen nekünk – éppen ellenkezőleg.

A sötét (dark) web illegális fórumain feltűnt WormGPT ugyanis soha nem látott nagyságú támadások indítását teszi lehetővé a hackerek számára.

Az „etikai határokat vagy korlátozásokat sem ismerő” eszközre a SlashNext kiberbiztonsági vállalat szakemberei figyeltek fel. A WormGPT képes az emberire hajazó szövegeket generálni, amelyeket a hackerkampányokban felhasználhatnak a rosszindulatú felek.

Mint a The Independent írja, a WormGPT-t különböző forrásokból képezték ki, de különös figyelmet fordítottak a rosszindulatú tevékenységgel összefüggő adatokra.

A SlashNext tesztek alá is vetette az eszközt, egyszer például azt a parancsot adták neki, hogy készítsen egy e-mailt, amelyben egy mit sem sejtő felhasználót egy csalárd számla kifizetésére kényszerít – míg ilyesmit a közismert chatbotokkal nem lehet megtenni, mert be vannak tanítva arra, hogy az ilyen kéréseket megtagadják, a WormGPT kérdés nélkül eleget tett a kérésnek. Nem meglepő, hiszen kimondottan bűncselekményekhez tervezték.

A rosszindulatú MI-eszköz által generált e-mail igencsak meggyőző volt, sőt, cseles is – így képes lehet kifinomult adathalász (phishing) kampányok indítására is.

Mint a leírásából kiderül, nem csak ilyen e-maileket, de kártékony kódokat is képes írni a chatbot.

A WormGPT készítői „a jól ismert ChatGPT legnagyobb ellenségének” tartják az eszközüket, amellyel a felhasználók „mindenféle illegális dolgot” tudnak csinálni.

A hasonló, MI-alapú eszközök veszélyeire már az Europol is figyelmeztet, éppen a fentebb részletezett veszélyek miatt – ezek ugyanis rendkívül hasznosak lehetnek az adathalász kampányok során.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG