Tech: Christopher Nolan: A mesterséges intelligencia olyan, mint az atombomba

Tech: Christopher Nolan: A mesterséges intelligencia olyan, mint az atombomba

Oppenheimer című filmje sajtóvetítése után beszélt Christopher Nolan rendező arról, miért tartja veszélyesnek a mesterséges intelligenciát, és miért látja úgy, hogy legalább akkora fenyegetést jelent világra, mint az atombomba kifejlesztése.

A Variety írta meg, hogy Christopher Nolan nemrég egy premier előtti vetítésen arról beszélt, hogy egészen félelmetesnek tartja a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket. Mint mondta, azért, mert a technológia végül a katonai infrastruktúrába is beépül majd, és az MI-eszközök hozzáférnek majd a nukleáris fegyverekhez. De ha a mesterséges intelligenciát külön entitásként kezeljük, akkor sem a fejlesztők, sem a felhasználók nem fognak felelősséget vállalni azért, amit tesz. Márpedig a lényeg – emelte ki Nolan – épp az elszámoltathatóság lenne.

©

A rendező nem sokkal azután mondta ezt, hogy az Oppenheimer szereplői, köztük a főszereplő Cillian Murphy otthagyták a film premierjét, hogy csatlakozzanak a színészek és írók érdekeit képviselő szakszervezetek sztrájkjához.

Az egyik probléma, amely a sztrájkhoz vezetett az, a szakszervezetek és a stúdiók között vita van arról, hogy a mesterséges intelligenciának milyen szerepe legyen a filmiparban, illetve milyen lehetséges hatást gyakorol majd a szórakoztatóiparra.

Nolan szerint az általa megkérdezett kutatók a mesterséges intelligencia fejlesztését úgy emlegették, mint a saját Oppenheimer-pillanatukat. A legnagyobb kérdés a rendező szerint az, hogy mekkora a felelősségük azoknak a tudósoknak, akik olyan technológiát alkotnak meg, amely aztán nem kívánt hatásokkal járnak.

Robert Oppenheimer az atombomba kifejlesztése utáni években azt mondta, megbánta, hogy részt vett a technológia elkélszítésében. Geoffrey Hinton, a mesterséges intelligencia fejlesztésének úttörője nemrég arról beszélt, bánja élete munkáját, vagyis azt, hogy a generatív mesterséges intelligenciával olyan fejlesztéseknek ágyazott meg, mint a ChatGPT.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG