Tech: Átadtak egy 1 GW-os napelemfarmot Kínában, még a vízről visszaverődő napfényből is áramot generál

Tech: Átadtak egy 1 GW-os napelemfarmot Kínában, még a vízről visszaverődő napfényből is áramot generál

Kínának egyre inkább el kell szakadnia a széntől, ennek egyik fontos lépése lehet az az új tengeri naperőmű, ahol sótermelés és garnélarákok tenyésztése is zajlik – ezzel jelentős szén-dioxid-kibocsátást lehet megspórolni.

Igazi három az egyben: egy új, óriási kínai naperőmű nem csak tiszta energiát állít elő, de a napfény segítségével sót is előállítanak, sőt, még garnélarákot is tenyésztenek.

A kínai állami China Huadian Corporation számításai szerint az 1 GW összteljesítményű Huatien Tiencsin Hajcsing erőmű évi 1,5 milliárd kW elektromos energiát termel majd, amely nagyjából 1,5 millió háztartás számára lehet elég.

A létesítmény – írja az Elektrek – abból a szempontból is különleges, hogy bifaciális, avagy kétoldalú napelemeket használ, tehát a közvetlen napsütés mellett a vízről visszaverődő napfényből is előállítanak energiát.

A napelemek 13 négyzetkilométeren terülnek el a Csanglu sómezőn, ami Kína egyik legrégebbi tengeri sófarmja. Éppen ez utóbbiból fakadóan a napelemtömbök közötti távolság 14 méteres, hogy elég napfény legyen a só előállításához – ez a távolság csaknem kétszerese annak, ami megszokott egy normál napelemfarm esetében.

Végezetül, garnélarákot is tenyésztenek a helyszínen, összességében pedig a három tevékenységből fakadóan, összesen évi 500 000 tonna szenet lehet megtakarítani, és 1,25 millió tonnával csökkenhet Kína szén-dioxid-kibocsátása.

A napelemek területén több érdekes újítás is napvilágot látott az elmúlt időszakban, például kifejlesztettek egy olyan robotot, amellyel 40 százalékkal gyorsulhat fel az egységek telepítése – de említést érdemel egy érdekes tisztítórobot is, ami akár 30 százalékkal is javíthatja a napelemek hatékonyságát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG