Nevetve átszaladt Észak-Koreába egy amerikai katona, senki nem érti, miért

Az amerikai hadsereg vizsgálja, mi történhetett: egy katonájuk, miután fegyelmi eljárás alá vonták, előbb megszökött a repülőtérről, ahonnan haza kellett volna utaznia, bekerült a két Koreát elválasztó területen tartott bejárásra, majd átszaladt északra, ahol őrizetbe vették.

Mintha az amerikai katonaság vezetői sem teljesen értenék, mi történt: azt megerősítették, hogy egy emberük engedély nélkül belépett Észak-Koreába, ahol őrizetbe vették, de a történet részletei olyanok, mint ha a férfi vagy poénnak vette volna az egészet, vagy menekülni próbált volna.

A Travis Kingként azonosított katona ráadásul épp arra várt volna, hogy fegyelmi okból visszaküldjék az Egyesült Államokba – hogy mit követett el, amiért nem folytathatta volna a dél-koreai szolgálatát, nem derült ki. Valahogyan mégis sikerült elintéznie a repülőtéren, hogy ne kelljen felszállnia a gépre, és bekerülnie egy csoportba, amely az Észak- és Dél-Korea közötti demilitarizált övezetben tett látogatást.

A részt vevők beszámolói szerint egyszer csak azt vették észre, hogy a férfi hangosan nevetve szaladgál az épületek között, majd átmegy az északi oldalra. Onnan azóta sem jött vissza.

Az AFP arról írt, hogy a 23 éves férfi korábban két hónapot töltött egy dél-koreai börtönben, ez után küldték volna haza.

HVG