Kult: Az Oppenheimer rendezője Haumann Mátéról: Imádtam, amit nyújtott a szerepében

Kult: Az Oppenheimer rendezője Haumann Mátéról: Imádtam, amit nyújtott a szerepében

Christopher Nolan azt mondta, tetszett neki az ötlet, hogy a magyar tudós, Szilárd Leó szerepére egy magyar színészt válasszanak.

Interjút adott a Fókusznak az Oppenheimer rendezője, Christopher Nolan, aki a filmben Szilárd Leót alakító Haumann Mátéról is beszélt. Mint kiderült, a magyar színésznek két jelenete is van, ezekben Cillian Murphyvel, Matt Damonnal és Rami Malekkel is együtt szerepel a filmvásznon.

Nolan, aki nemcsak a film forgatókönyvét írta meg, hanem a produceri szerepet is ellátta, azt mondta: tetszett neki a szereplőválogatók ötlete, hogy egy magyar tudós szerepére egy magyar színészt válasszanak. Habár Teller Edét az amerikai Benny Safdie játssza, Nolan úgy érezte, hogy Szilárd Leó karakterét magyar színészre bízná.

Az igazság az, hogy Máténak nagyon jól sikerült a meghallgatása. Ki kellett érdemelnie a szerepet, mint egy jó színész, és aztán másodszorra egy plusz volt, hogy ő magyar. Imádtam, amit nyújtott a szerepében

– fejtette ki Nolan, aki szerint Szilárd Leó nagyon érdekes karakter, így Haumann Máté sokat tett hozzá a filmhez az alakításával.

Mint ismert, az Oppenheimer múlt heti londoni premierje a hollywoodi színészsztrájk bejelentésekor zajlott, így a fekete szőnyegen felvonuló sztárok – köztük a főszereplő Cilian Murphy, Matt Damon, Emily Blunt és Florence Pugh – a vetítést már nem várták meg, szolidaritásukat kifejezve elhagyták a rendezvényt. A sztrájkszabályok miatt ugyanis a promóció sem engedélyezett nekik, így például interjút sem adhatnak, nem vesznek részt premiereken és filmfesztiválokon, nem mennek díjátadókra, és még a közösségi médiában sem népszerűsíthetik a produkciókat, amikben szerepelnek.

A film kapcsán korábban megkerestük Haumann Mátét is, mivel azonban rá is vonatkoznak a szabályok, nem nyilatkozhat. Ezt támasztja alá a nevében küldött közlemény is, amiben azt írják, hogy „szolidaritást vállal filmbéli alkotótársaival, akik – a SAG-AFTRA, amerikai színész szakmát egyesítő érdekvédelmi szervezet döntése alapján – a méltányos munkakörülmények megteremtése érdekében beszüntették a munkavégzésüket”. A színész „hatalmas várakozásokkal tekintett a film bemutatója kapcsán nyíló megszólalási lehetőségek elé, amelyek azonban a kialakult helyzet miatt most mégsem valósulhatnak meg. A sztrájk lezárultával, a színészek jövőjét rendező megállapodás megkötése után természetesen örömmel áll az érdeklődők rendelkezésére és vesz részt a sajnálatosan most elmaradt beszélgetések, interjúk elkészítésében.”

Még több Kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

HVG