Gazdaság: Sokkoló boltbezárások – egy év alatt 4600 kiskereskedelmi üzlet húzta le a rolót Magyarországon

Gazdaság: Sokkoló boltbezárások - egy év alatt 4600 kiskereskedelmi üzlet húzta le a rolót Magyarországon

Eléggé cudar képet mutat a hazai boltok számának statisztikája: mint a KSH adataiból kiderült, 2022. december 31-én 107 ezer kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon, az előző év azonos időszakához képest majdnem 4600-zal kevesebb. Ez összesen négy százalékos visszaesést jelent egyetlen év alatt – írta meg a Pénzcentrum.hu.

Az üzlettípusok szerinti felosztást vizsgálva kiderült, hogy leginkább a használtcikkeket árusító üzleteket érintette a bezárás, ezek száma 6,6 százalékkal csökkent 2021 végéhez képest, de textil- és ruhaüzletből is majdnem 6 százalékkal kevesebb volt tavaly év végén, mint egy évvel korábban, az iparcikk jellegű üzleteknek pedig az 5,7 százaléka tűnt el.

A boltok legnagyobb csoportjából, az úgynevezett „könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekből” 29 413 darabot tartottak nyilván 2022 végén, egy évvel korábban még 30 648 darab működött, azaz itt 4 százalékos volt a visszaesés.

A megyei adatok szerint egy év leforgása alatt Budapesten zárt be a legtöbb kiskereskedelmi egység.

2019 végéhez viszonyítva 2022 végén 10 százalékkal kevesebb kiskereskedelmi üzlet üzemelt Magyarországon, ami azt jelenti, hogy majdnem 12 ezer egység húzta le a rolót a járványt megelőző időszak óta.

Azóta textil- és ruhaüzletből 16,8 százalékkal üzemel kevesebb, a használtcikk üzleteknek pedig több mint 22 százaléka zárt be országosan. Legkevésbé a bútor- és műszakiáruházakat érintette a csökkenés (-3,3%), és benzinkútból is csak 3,3 százalékkal volt kevesebb tavaly év végén, mint 3 évvel korábban.

Viszont ez alatt az idő alatt eltűnt az élelmiszerboltok majdnem 8 százaléka, a szakosodott élelmiszerüzletek és a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletek esetében pedig 10 százalék körüli a visszaesés.

Gyalay-Korpos Gyula, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke a Pénzcentrum megkeresésére kifejtette, hogy a boltbezárások okai 2022-ben nem a covid, hanem az energiaárak mellett a fogyasztás visszaesése és a forint-euró árfolyam eszeveszett hullámvasutazása voltak.

HVG