Szexuális zaklatásról, rasszizmusról, munkahelyi szívatásokról számolt be a McDonald’s 100 dolgozója az Egyesült Királyságban

A brit McDonald’s gyorsétteremlánc üzleteiben dolgozó több mint 100 jelenlegi és friss alkalmazott állítása szerint a franchise üzleteiben a szexuális zaklatás és kényszerítés, a munkahelyi szívatások, és a rasszizmus mérgező kultúrája a jellemző – írja a BBC. A brit közszolgálati portál öt hónapos nyomozás során gyűjtötte össze az eseteket, amik összességében egészen más képet festenek a McDonald’s-ról, mint amit a gyorsétteremlánc mutatni szeretne magáról.

A BBC a nyomozása alatt többek között az alábbi vádakat tárta fel:

  • Egy 17 éves, jelenlegi cheshire-i alkalmazott azt állítja, hogy egy nálánál 20 évvel idősebb kollégája rasszista szavakkal illette, és arra kérte, hadd mutassa meg neki a péniszét, majd azt mondta, hogy „fekete-fehér” gyereket akar csinálni neki.
  • Egy korábbi dolgozót 17 éves korában az egyik plymouthi étterem vezetője fojtogatta és a fenekét markolászta. A műszakvezető szexuális tartalmú képeket is küldött neki.
  • Egy hampshire-i menedzser az egyik 16 éves fiú dolgozójának tett rendszeresen szexuális ajánlatot.
  • Egy másik menedzser egy cheshire-i étteremben 16 éves pályakezdő lányokat zaklatott, és megpróbálta őket szexre kényszeríteni.
  • Egy nő azt állítja, hogy egy aberdeeni étteremben gyalázkodó szavakkal illették, és rasszista viccek céltáblájává tették.
  • Egy essexi dolgozó állítása szerint antiszemita bántalmazással szembesült.
  • Egy jelenlegi oxfordshire-i, Indiából származó munkavállaló szerint a személyzet tagjai „halandzsázva” beszéltek, hogy utánozzák őt, és egy pakisztáni kollégáját terroristának nevezték.
  • Egy walesi kirendeltség férfi vezetői és személyzetének tagjai azon viccelődtek, hogy készpénzben fogadásokat kötnek arra, hogy melyikük tud előbb lefeküdni egy újonccal.

Több dolgozó is elmondta, hogy az Egyesült Királyságban található McDonald’s-üzletek vezetői felelősek a zaklatásokért és a kényszerítésekért. A felső vezetők állítólag nem reagáltak a panaszokra. Az alkalmazottak a BBC-nek a vezetők és a fiatalabb alkalmazottak közötti szexuális kapcsolatokról is beszámoltak, ami ellenkezik a vállalati szabályokkal. Fiatal nők arról számoltak be, hogy folyamatosan úgy érezték, hogy megítélik őket a kinézetük miatt.

Egy jelenlegi dolgozó azt mondta, hogy férfi kollégái „friss húsnak” tekintették, amikor egy nottinghami étteremben kezdett dolgozni. Más női dolgozók elmondták, hogy a vezetők arra kényszerítették őket, hogy olyan egyenruhát viseljenek, amely túl szűk volt számukra. „A McDonald’s-nál van egy mondás: „cicik a pénztárban” – fiúk a konyhában, lányok a pultnál. Az a cél, hogy vonzó embereket tegyenek előre” – mondta Lucy, aki 22 éves és Norwichben dolgozott.

„Az alapjárat, hogy ha a McDonald’s-ban dolgozol, akkor zaklatni fognak” – tette hozzá a 20 éves Emily, aki tavaly otthagyta brightoni munkahelyét, miután egy hatvanas éveiben járó férfi kolléga szexuálisan célozgatva simogatta a haját.

A McDonald’s az Egyesült Királyság egyik legnagyobb magánszektorbeli munkaadója. A gyorsétterem-óriás több mint 170 000 embert foglalkoztat 1450 étteremben. Alkalmazottai egyben az ország egyik legfiatalabb munkaerejét alkotják, a háromnegyedük 16 és 25 év közötti. Sokaknak ez az első munkahelyük.

HVG