Megépült a világ legnagyobb irodaháza, még idén beköltözhetnek a cégek

Az indiai komplexum a 80 éve csúcstartó Pentagont előzte meg.

Közel 660 ezer négyzetméteren nyílik meg hamarosan a világ új legnagyobb irodaháza, a nyugat-indiai Suratban található Surat Diamond Bourse – írja a CNN. Az épületet a négy évig tartó munkálatok lezárultával várhatóan idén novemberben adják át, ezután mintegy 65 ezren dolgozhatnak majd a 388 millió dollárból épült ingatlanban. A beruházás célja, hogy a gyémántfeldolgozás központjának számító Gujarat államban egy helyen összpontosuljon az iparág több területe: a tervek szerint ebben az épületben vágnák, csiszolnák és adnák el a világon fellelhető gyémántok túlnyomó részét.

©

A több mint 141 négyzetméter alapterületű, 15 emeletes épület kilenc szárnyát egy gerincszerű elem köti össze és a tervező Morphogenesis cég vezetői kifejezetten demokratikusnak tartják elrendezését, ugyanis minden pontja legfeljebb hét percre található a legtávolabbi bejárattól, valamint az extra szolgáltatások is egyaránt könnyen megközelíthetők. Ettől függetlenül az irodák szétosztásakor sorosolással dőlt el, melyik cég hol kap helyet, amelyeket már az építkezés kezdete előtt megvásároltak.

©

131 lift, éttermek, üzlethelyiségek, wellness-központ és konferenciatermek is helyet kapnak a Surat Diamond Bourseban, a folyosókon kialakított ücsörgő részek pedig a hagyományos bazári hangulatot hivatottak idézni. Az irodakomplexum érdekessége, hogy a legkedvezőbb energiabesoroláshoz szülséges fogyasztási maximum felét éri csak el az energiafelhasználása: (a gyakran 43 fokos hőségben igencsak indokolt) hűtését a legkondi mellett hideg víz áramoltatásával és a természetes szél terelésével érik majd el, sok esetben pedig napenergiát is felhasználnak.

HVG