Elgépelték az e-mail-cím végét, több millió levelet küldött az amerikai hadsereg Maliba

Titkosított információk állítólag nem, érzékeny adatokból viszont annál több ment el a .MIL helyett a .ML végződésű e-mail-címekre. Mindez azért is problémás, mert a mali kormány az orosz vezetéshez húz.

Apró, de annál komolyabb bakit vétett az amerikai hadsereg a Financial Times információi szerint. A lap azt írja, egy elgépelés miatt több millió katonai e-mail ment el Maliba, amelyek némelyike igen érzékeny információkat tartalmazott.

A problémát az jelenti, hogy a .MIL helyet állítólag a .ML kiterjesztésre küldték el a leveleket, amelyekben többek között diplomáciai dokumentumok, adóbevallások, jelszavak és a vezető tisztek utazási adatai is megtalálhatók. Bár a levelek egy olyan alvállalkozónál landoltak, akinek feladata az ország doménjeinek kezelése, a .ML hamarosan visszakerül a mali kormányhoz, ami pedig jó kapcsolatot ápol Oroszországgal.

Az elgépelésből származó adatok kiszivárgására Johannes Zuurbier, a .ML-t kezelő holland vállalkozó beszélt először. Zuurbier elmondása szerint számos kísérletet tett arra, hogy figyelmeztesse az Egyesült Államokat a problémára – ami nem mellesleg 2014 óta áll fenn –, de eddig nem foglalkoztak a bejelentésével.

Zuurbier utolsó próbálkozásként kezdte el gyűjteni a leveleket, mert hamarosan át kell adnia a .ML kezelését a mali kormánynak. Mint mondta, azóta 117 ezer levelet gyűjtött össze, de volt olyan nap is (július 12.), amikor egy nap leforgása alatt 1000 ilyen érkezett hozzá.

A szakember szerint bár egyik tartalma sem volt minősített – vagyis nem tartalmazott titkos információkat –, azok tele vannak érzékeny, a katonákra és a családjukra vonatkozó adatokkal. Ezek közé tartozik például az amerikai vezérkari főnök, James McConville tábornok májusi indonéziai útja is. De vannak olyan levelek, amelyekhez létesítmények térképeit és a bázisokról készített fényképeket csatoltak, valamint személyes adatokat, adózási információkat, hajók legénységének listáját, egészségügyi adatokat, szerződéseket és egyéb érzékeny információkat is találni bennük.

Az amerikai hadsereg állítólag tud a problémáról, és blokkolják is a .ML domaint, mikor valaki a .MIL-ről akar oda küldeni levelet. Mindez arra utal, hogy a felhasználók a saját e-mail-címükről küldték el ezeket az információkat, ami szintén komoly kérdéseket vet fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG