A családon belüli erőszak megbetegít

Szó szerint belebetegedhetnek a családon belüli erőszak áldozatai a fizikai, szexuális vagy pszichés bántalmazásba. Egy új kutatás szerint minél többféle formát ölt a bántás, annál nagyobb az esélye a hosszú távú egészségkárosodásnak.

Megdöbbentő hír, hogy az új-zélandi nők több mint fele elszenvedett már a párja részéről valamiféle erőszakot. A magas aránynál – amelynek kapcsán nem lehet tudni, hogy az óceániai szigetországban élő férfiak brutalitásáról vagy inkább az ottani nők őszinteségéről és a társadalom nyitott szellemiségéről árulkodik – talán még meglepőbb, hogy a családon belüli bántalmazásnak milyen hosszú távú egészségügyi következményei lehetnek.

A párkapcsolati erőszak majd’ háromszorosára növeli az áldozatot sújtó későbbi mentális zavarokat, és közel kétszeresére emeli a krónikus fizikai betegségek kockázatát – tudható meg Janet Fanslow, az Aucklandi Egyetem docense és társai kutatásából.

A tudósok mindezt több mint 1400 bántalmazott nő tapasztalataiból szűrték le, akiket kérdeztek olyan krónikus problémákról, mint a szív- és érrendszeri betegségek, rák, stroke, cukorbetegség és asztma, valamint mentális egészségügyi rendellenességekről (depresszió, szorongás vagy kábítószerrel való visszaélés).

Összeadódó bántások

Rendelje meg online!

Az új-zélandi kutatásból az is kiderült, hogy lényegében mindegy volt, hogy az áldozatok milyen típusú erőszakot szenvedtek el (szexuális, fizikai, verbális, pszichés vagy gazdasági), a hosszú távú egészségügyi következmények mindenképpen sújtották őket. Többször kell orvoshoz járniuk, mint szerencsésebb kortársaiknak, kétszer nagyobb valószínűséggel számolnak be krónikus fájdalomról és általánosan rossz egészségi állapotról.

Szintén újdonság, hogy a párkapcsolati erőszak különféle formáinak hatása összeadódhat. Magyarán, ha valakit többféleképpen abuzálnak (például szexuálisan, verbálisan és gazdaságilag), az jóval nagyobb eséllyel betegszik meg a későbbiekben.

Fanslow-ék szerint a négy vagy többféle bántalmazást elszenvedett nőknél például már négyszer nagyobb valószínűséggel jelennek meg a mentális egészségügyi zavarok, mint a kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolatban élőknél.

Közegészségügyi probléma is

A lelki és fizikai traumák súlyos egészségügyi következményeiről egyre több felmérés lát napvilágot. A Birminghami és a Warwicki Egyetem kutatói már 2019-ben jelezték, hogy a párkapcsolatukban bántalmazott nők körében csaknem kétszerese azok száma, akik a titokzatos, az egész testben fájdalmat okozó fibromyalgiában szenvednek, illetve akik a krónikus fáradtság szindrómával (CFS) küszködnek. A több évtizedet felölelő, közel százezer nőt egészségi állapotát követő vizsgálat készítői szerint „a családon belüli erőszak globális közegészségügyi probléma, világszerte minden harmadik nő érintett”.

Más kutatások korábban azt is megállapították, hogy a párkapcsolatukban valamilyen bántalmazást elszenvedők a későbbiekben a különféle fizikai sérüléseken túl leggyakrabban olyan lelki eredetű tünetekről számolnak be, mint fejfájás, álmatlanság, krónikus fájdalom, fulladásérzés, hiperventilláció, gyomor- és bélrendszeri tünetek, mellkasi, hát- és medencefájdalom.

Mérgező stressz

Nem véletlen, hogy az említett brit kutatók, de a mostani új-zélandi vizsgálatot készítő tudósok is arra figyelmeztetnek, hogy sokkal komolyabban kellene venni ezeket a következményeket. Az egészségügyben dolgozó szakembereknek például fel kellene készülniük, hogy felismerjék, kik vannak akut veszélyhelyzetben, hogyan lehet őket megfelelő ellátáshoz juttatni, és milyen módszerrel lehet az átélt lelki (és fizikai) trauma hatásait minél hatékonyabban kezelni.

Régóta ismert egyébként, hogy a túlzott stressznek milyen káros egészségügyi hatásai lehetnek. Ilyenkor a szervezet állandóan egyfajta vészreakció állapotában van (szaknyelven ezt „üss vagy fuss” üzemmódnak is nevezik), a megterhelés hatására pedig fokozódik a stresszhormon, a kortizol termelése.

Hosszú távon viszont a szervezet érzéketlenné válik a túl sok kortizolra, így annak szabályozó hatása sem érvényesül eléggé, mindez hatással lehet az agyműködésre, károsíthatja az immun- és az endokrin rendszer normális működését.

Ezért hangsúlyozzák szakértők, hogy a sok stressz – így a sok családon belüli erőszak is – mérgező. Ráadásul nincs olyan szerv, amelyik immunis lenne erre, az egész szervezetre károsan hat.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban találhat, amelynek témája: szabadulás a múlt fogságából.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.


HVG