Nem csak Magyarországon van most hőség, Olaszországban és Törökországban is durvább a helyzet

Dél-Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban is tombol a hőség, nem csak Magyarországon.

Heteken át tartó rekordhőmérsékeltre figyelmeztetnek a szakértők Törökországban. A déli és délnyugati partmenti városokban akár 40 fok is lehet, míg a turisztikai központban, Antalyában 44 Celsius-fokot mértek. Az északnyugati Edirne, Kırklareli és Tekirdag városokban az elmúlt két napban 48 embert szállítottak kórházba hőguta tüneteivel – jelentette az állami Anadolu hírügynökség.

Olaszország 16 városra adott ki vörös riasztást a forró időjárás miatt – mivel a meteorológusok arra figyelmeztettek, hogy a hőmérséklet ezen a héten Dél-Európában rekordokat fog elérni.

Egy anticiklon vasárnap Észak-Afrika felől a térségbe nyomult, emiatt  az elkövetkező napokban az ország egyes részein 45 fok fölé emelheti a hőmérsékletet. A riasztás Firenze központi városától a szicíliai Palermóig és a félsziget délkeleti részén fekvő Bariig van érvényben, és olyan kiemelt úti célokra is kiterjed, mint Róma, Firenze és Bologna.

Az intenzív hőhullám vasárnap tetőzött az Egyesült Államokban, a kaliforniai sivatagban a hőmérséklet elérte az 53 fokot.  Az Egyesült Államok lakosságának közel egynegyede került a rendkívüli hőségre vonatkozó figyelmeztetés hatálya alá, részben a nyugati államok felett lebegő „hőkupola” miatt. A hőségriadó a Csendes-óceán északnyugati részétől Kalifornián át a délnyugati részen át a déli államokig és Floridáig terjedt.

Miközben Ázsián is veszélyesen meleg időjárás söpör végig, Kínában a történelem legmagasabb hőmérsékletét regisztrálták. Vasárnap 52,2 Celsius-fokot mértek a Hszincsiang tartománybeli Sanbao városában, ami 1,7 Celsius-fokkal magasabb, mint a korábbi rekord. Az időjárási események szélsőségessé válását jelzi, hogy mindössze hat hónap telt el azóta, hogy Kína megdöntötte a valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet rekordját (-53C).

HVG