Három hete nem látták a kínai külügyminisztert

Csin Kang utoljára június 25-én mutatkozott nyilvánosan, az eltűnésével kapcsolatban sokan kegyvesztettséget rebesgetnek.

Több mint három hete nem mutatkozott a nyilvánosság előtt a kínai külügyminiszter, Csin Kang – írja a Financial Times. A tárcavezető ezen időszak alatt több fontos diplomáciai eseményt is kihagyott, így a távolléte mostanra mindenféle spekulációknak adott táptalajt.

Csin nem vett részt Kína közeli gazdasági partnereinek, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) múlt heti, jakartai gyűlésén, távollétét akkor egészségi okokkal magyarázták. A tárcavezetőnek az EU külügyi testületének fejével, Josep Borrellel is találkozója lett volna a hónapban, ám ezt mindenféle magyarázat nélkül Peking elhalasztotta.

Csin Kang utoljára június 25-én mutatkozott, amikor Srí Lanka-i és orosz politikusokkal találkozott. Az eltűnését azért is furcsállják, mert amióta tavaly  decemberben átvette a külügyi tárca vezetését, jóformán minden másnapra esett egy találkozója, telefonos megbeszélése vagy valamilyen nyilvános szereplése. A rejtélyt csak fokozza, hogy a külügyminisztérium szóvivője, Mao Ning sem tudta megmondani, hogy mikor fog visszatérni a hivatalába.

Az eltűnését megelőzően Csin Kang a kínai diplomácia új feltörekvő csillagának számított. A korábbi külügyi szóvivő 2021-től Kína washingtoni nagykövete lett, majd tavaly októberben beválasztották a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságába, és decemberben kinevezték külügyminiszterré. A kínai diplomácia vezetőjeként teljes mellszélességgel beleállt a Washington és Peking között Tajvan miatt kiéleződő konfliktusba, majd részese volt a párbeszéd újraindításának is, amikor múlt hónapban találkozott amerikai kollégájával, Antony Blinkennel.

Kínában a vezető tisztviselők, üzletemberek, celebek eltűnése nem számít rendhagyó jelenségnek, rendszerint később kiderül róluk, hogy valamiféle vizsgálat zajlott ellenük. Így járt például Meng Hung-vej az Interpol kínai részlegének vezetője, aki 2018-ban, egy belföldi utazása alatt tűnt el, majd 2020-ban 13 és fél év börtönre ítélték korrupció miatt, az ítélet szerint több mint kétmillió dollár értékben fogadott el kenőpénzeket.

Idén februárban a kínai techcégekkel üzletelő befektetési bankárnak, Bao Fannak veszett nyoma, akinek a hollétéről saját cége sem tudott felvilágosítást adni, majd egy héttel később jelentették be, hogy együttműködik a hatóságokkal egy nyomozásban.

Peng Suaj teniszcsillag 2021-ben tűnt el miután szexuális zaklatással vádolta meg a közösségi médiában az ország egykori miniszterelnök-helyettesét. A bejegyzését a cenzúra perceken belül eltávolította, Suaj pedig 2022-ben előkerült, majd interjút adott egy francia lapnak, amelyben elmondta, hogy a posztját félreértették és ő maga törölte.

A kínai sajátos hatalmi viszonyok következtében bár hivatalosan az állami diplomáciai testület vezetője a külügyminiszter, ám nálánál mégis magasabb rangú méltóságnak minősül a kommunista párt Központi Bizottságának külügyi osztályát vezető Vang Ji. Csin eltűnése óta Vang látja el a külügyminiszteri teendőket (akivel Szijjártó Péter lángosozott februárban), ő találkozott Jakartában Antony Blinkennel is a múlt héten.

A Daily Mail brit bulvárportál ugyanakkor arról ír, hogy Csinnek viszonya van egy népszerű kínai tévéssel, bár az ilyen afférokat rendszerint a hatalom tolerálja, ugyanakkor a kegyvesztett hivatalnokok eltüntetésekor szívesen használja ürügyként.

HVG