Feljelentésként értékelte Polt Péter a Honvédségnél zajló kirúgási hullám vitatott körülményeit

A legfőbb ügyész a rendőrségre továbbította a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdését, amely a “fiatalítási hullámban” kirúgott őrnagy esetét érintette. Ugyanennek az áldozata lett egyébként az április végén leváltott volt vezérkari főnök, Ruszin-Szendi Romulusz is, akit június végén távolítottak el a seregtől.

Írásbeli kérdését feljelentésként értékeltem és azt elbírálás céljából a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak küldtem meg – ezt válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdésére. A Népszava szúrta ki az ügyészség honlapján Polt reakcióját, amely arra válasz, hogy az ellenzéki képviselő a honvédségnél az elmúlt hónapokban „fiatalítás” címén zajlott elbocsátási hullám egyik érintettje kirúgásának részleteit firtatta.

Vadai Ágnes írásbeli kérdésében a 24.hu által szemlézett, az elbocsátott katonának a Partizán műsorában elhangzott nyilatkozataira hivatkozott. Varga Csaba István őrnagy elmondta például, hogy ő a kirúgásokat lehetővé tevő kormányrendelet szerinti 45 éves kor előtt, 42 évesen került lapátra, mert a „vészhelyzetre” tekintettel előbb rendelkezési állományba kerülhettek 45 év alattiak is, majd onnan automatizmus volt a kirúgásuk.

Súlyosabb az a más forrásból a hvg.hu-hoz is eljutott értesülés, amit a Partizánnak Varga Csaba István is említett, eszerint nem belsősök állították össze a kirúgandók listáját, mert annak hamar híre ment volna a szervezeten belül, hanem a kormányzat által más feladatokkal gyakran megbízott “Századvégnél döntötték el, kinek kell mennie (…) Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnök január 20-án egy konkrét listát kapott a minisztertől”.

Vadai arra volt kíváncsi Poltnál, hogy ha ez igaz, miként kerülhetett a honvédség állománytáblája egy magáncéghez, törvényes-e ez, felvetődhet-e az államtitoksértés gyanúja. Polt ezt értékelhette feljelentésként.

A hvg.hu írta meg, hogy az őrnagyot elérő “fiatalítás” áldozata lett a kirúgási hullámot levezénylő Ruszin-Szendi Romulusz is. Az április végén a vezérkari főnöki posztról leváltott altábornagyot pontosan 2 hónappal később, június 26-án rúgták ki titokban. Az azóta felmentési idejét töltő főtiszt formailag amúgy megfelelt a januári, 8/2023-as veszélyhelyzeti kormányrendelet előírásainak, amelyre hivatkozva több száz tisztet, főtisztet kirúgtak.

HVG