Egy francia városban begyűjtik a kutyák DNS-mintáit és az alapján fognak bírságolni, ha közterületen kutyaürüléket találnak

A kísérleti fázisban lévő projekt két éven át fut majd és a helyieket akár 122 eurós bírsággal is sújthatják.

A franciaországi Béziers városában a polgármesternek elege lett az utcákat elborító kutyaürülékből, így drasztikus lépésre ragadtatta magát és elrendelte, hogy a helyiek kötelesek DNS-mintát szolgáltatni a kutyáikból, a hatóságok pedig ezek alapján fogják felkutatni azokat a tulajdonosokat, akik nem takarítanak fel a sétára vitt négylábúik után.

A közel 80 ezres várost vezető Robert Ménard jobboldali politikus elmondta a Guardiannak, hogy egy kétéves kísérleti projektről van szó és a mintaadáson felül azt is elvárja a helyi kutyatulajdonosoktól, hogy az így kiállított génigazolványt mindig maguknál tartsák. Abban az esetben, ha ezt elmulasztanák, 38 eurós (kb. 15 ezer forint) bírságra számíthatnak, aminél csak az a rosszabb, ha a minta alapján az emberre rábizonyítják, hogy nem szedte fel kedvence után a végterméket, akkor ugyanis jön a 122 eurós (kb. 45 ezer forint) bírság.

„Egy hónap alatt több mint ezer kutyapiszkot szedtünk össze csak a belvárosban. Nem mehet ez így tovább” – jelentette ki a polgármester.

Ugyanakkor a polgármester lényegesen elnézőbb a turistákkal szemben, ha összeszedik a kutyapiszkot, senki nem fogja zargatni őket a papírokkal. „Nem vagyunk xenofóbok. Nem az idegenekkel van a gond, a helyiek nem takarítanak fel a kutyáik után” – mondta.

HVG