Szeptemberben távozhat posztjáról a brit védelmi miniszter, Ben Wallace

A politikus belefáradt, hogy három telefonnal az ágya mellett alszik.

A következő kormányátalakításkor visszavonul a politikától Ben Wallace brit védelmi miniszter, aki négy éve vezeti a tárcát – nyilatkozta a Sunday Timesnak. Wallace korábban a NATO főtitkári pozíciójára pályázott, de miután két héttel ezelőtt Jens Stoltenberg bejelentette, még egy évig marad a katonai szövetség élén, ez a karrier opció kiesett a brit politikusnál.

Mint mondta, a következő parlamenti választáson biztosan nem indul el, de nem szeretné, ha távozása miatt időközi választást kéne kiírni, így egyelőre csak a kormányból távozik. Rishi Sunak miniszterelnök a BBC értesülései szerint amúgy is átalakításokat tervez a kabinetben, ennek várható időpontja idén szeptember lehet.

Néhány nappal ezelőtt Wallace a vilniusi NATO-csúcson keltett botrányt, amikor azt mondta, Ukrajna nem elég hálás a katonai segítségért, de később azt állította, szavait félremagyarázták. Hozzátette, csak arra utalt, hogy az Egyesült Királyság az átlagnál sokkal jobban támogatja a megtámadott országot és inkább ennek elismerését hiányolta. Tekintve, hogy Wallace vezette a védelmi tárcát Oroszország Ukrajna ellen indított teljes körű inváziójának kezdetekor, fontos szerepe volt abban, hogy országa hamar az egyik legjelentősebb nyugati támogatóvá vált.

Annak is szerepe lehet a lemondásban, hogy a konzervatív politikus választókerülete lényegében megszűnik a következő választásokra, a körzeteket ugyanis újrarajzolják addig. Wallace 1999 óta parlamenti képviselő és úgy nyilatkozott, az aktív politikai karrier megviselte a magánéletét és azt is megelégelte, hogy hét éve minden éjjel úgy alszik, hogy három telefont tart az éjjeliszekrényen.

HVG