Putyin: Oroszország fenntartja a jogot, hogy válaszként kazettás bombát vessen be

Az orosz elnök szerint “kellő mennyiség van belőle raktáron”.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Oroszország mind ez idáig nem vetett be kazettás bombát Ukrajnában, de fenntartja magának a jogot ahhoz, hogy ha ilyen fegyvert vetnek be az orosz erők ellen, akkor hasonlóan vágjon vissza – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz állami televízióban vasárnap.

Hozzátette, Moszkvánal „kellő mennyiségű kazettás bombája van raktáron”, de azt bűncselekménynek nevezte, hogy Ukrajna is hozzájutott ilyen fegyverekhez. Kijev az Egyesült Államoktól kapott kazettás bombákat, az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön erősítette meg, hogy a szállítmány megérkezett Ukrajnába. Az ukrán kormány közölte, hogy ezeket a lőszereket csakis a „megszállók elűzésére” fogja használni saját területén, és lakott területen nem fogja bevetni.

Putyin szerint Washington azért adott ilyen lőszereket Ukrajnának, mert a nyugati országok már nem képesek ellátni a kelet-európai országot megfelelő hagyományos fegyverekkel.

A kazettás bombákat 2008-ban tiltotta be az ENSZ, mert veszélyt jelentenek a civil lakosságra is, az erről szóló egyezményhez 123 ország csatlakozott. Oroszország, Ukrajna és az Egyesült Államok azonban nem írták ezt alá, a mostani szállítmány miatt pedig ritkán tapasztalható feszültség alakult ki a brit és az amerikai kormány között. A különösen vitatott fegyverekről ebben a cikkben írtunk bővebben:

 

HVG