Pintér Sándorhoz fordultak az ösztöndíjak késése miatt a rezidensek

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke a Belügyminisztériumhoz fordult és azt kérte, sürgősen írják ki a tavaly munkába álló rezidensek ösztöndíját.

Egyre több első éves orvos keresi meg a Magyar Rezidens Szövetséget, miután egyesek akár nettó kétszázezer forinttal kevesebb juttatást kapnak, mint amennyire számítottak – írja a 24.hu a szervezet közleményére hivatkozva.

Mint írják, a korábbi orvosbér-emelések során több olyan ösztöndíj is beépült a fizetési rendszerbe, amelynek célja a rezidens orvosok alacsony alapbérének kiegészítése. Ezek fontos szerepet játszottak az orvoselvándorlás csökkentésében, valamint a szakmák közötti megfelelő eloszlásban is, hiszen a hiányterületeken akár 200 ezer forint is lehet a plusz ösztöndíj.

Azonban, a szövetség szerint a 2022-ben munkába álló fiatal orvosok számára még nem írták ki az ösztöndíjakat, pedig ezek a korábbi években január hónapban már elérhetőek voltak.

A szervezetnél úgy tudják, a késés fő oka, hogy a a hatályos költségvetésben megállapított keret nem elegendő az ösztöndíjakhoz, így kormánydöntés szükséges a módosításhoz.

A szövetség elnöke elmondta, hogy a Belügyminisztériumhoz fordultak és azt kérték, sürgősen írják ki a tavaly munkába álló rezidensek ösztöndíját.

HVG